Kategoriler
İhaleler Proje Haberleri

Karantina Adası için ihale tarihi belirlendi

Karantina Adası artık Türkiye’de de aktif rol oynayacak. Yeni tip koronavirüs (covid-19) salgın hastalığı karşısında, tedbirlerin arttırıldığı Türkiye’de hastalıkla mücadele verilecek olan ada ihalesinin önümüzdeki günler içerisinde gerçekleştirilmesi bekleniyor.

Karantina Adası hastalıklarla mücadele edecek

Yeni tip koronavirüs (covid-19) salgını ile ortaya çıkan sağlık hizmetlerindeki açıklar tüm dünyayı etkilemeye devam ediyor. Avrupa ülkelerinde hastane kapasitelerinin yetmemesi, yakın zamanda pandemi hastanelerinin ortaya çıkmasına neden oldu. Süreç karşısında uyum içerisine giren Türkiye’de ise yakın zamanda pandemi hastanesinin inşasına başlandı.

Bununla birlikte Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü, salgın hastalıkla mücadelede önemli rol üstlenecek olan Karantina Adası için, geçmişte tarihi izler taşıyan bir ada belirlendi. Hastalıkla mücadelede merkez konuma gelecek olan ada ise İzmir Urla’da yer alıyor. Yakın zamanda sağlık hizmetlerine açılacak olan ada, dünyadaki tescilli üçüncü Karantina Adası olma özelliğini taşımaktadır.

Salgın hastalıkla mücadelede büyük görev

Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü, salgın hastalıkla mücadelede merkez konumuna dönüşecek, dünyanın üçüncü tescilli Karantina Adası için yakın zamanda ihale duyurusunu yaptı. Urla’da yer alan merkez, ihale sonucunda 16 yapıyı restorasyona açmış oldu. 323 bin metrekarelik bir alanı kapsayan ada, aynı zamanda geçmiş yaşantısında Osmanlı Devleti tarafından Fransızlara tahsis edilmiştir. Bu nedenle ada içerisinde yer alan binalarda bulunan mimari, Fransızlar tarafından belirlendi.

Geçtiğimiz 8 Mayıs itibariyle onay verilen proje için, 13 Mayıs’ta duyuru verildi. Yeni karara karşı Karantina Adası olması kararlaştırılan Urla’da, 16 yapının ihalesi 16 Haziran 2020’de gerçekleştirilecek. İlan detaylarında yer alan bilgilere göre, İzmir’in Urla İlçesine bağlı konumuyla dikkat çeken ada, 1. Derecede arkeolojik sit alanı olarak geçmekte. Alan içinde yer alan Büyük Tahaffuzhane Binası ve Küçük Tahaffuzhane Binası, 1. grup kültür varlığı olarak tescillidir. Ayrıca ada içerisinde 2. grup kültür varlığı olarak tescilli bulunan 16 yapı vardır.

Dünyada tescilli bir merkez olmaya hazırlanıyor

Osmanlı İmparatorluğu döneminde, ada içerisinde yer alan Tahaffuzhane Binaları, 1865 yılında Fransızlara inşa ettirilmiştir. Tasarımıyla ön plana çıkan bu yapılarda, Fransız mimarisinin etkisi görülüyor. Ulusal ve uluslararası kanunlar kapsamına alınan Karantina Adası, dünyada tescillenmiş üçüncü merkez hâline gelecek. Dünyadaki bir diğer örnekleri ise Amerika Birleşik Devletleri ve Hırvatistan’da yer alıyor.

Amerika Birleşik Devletleri’nin sahip olduğu Elisa Adası ile Hırvatistan’ın sahip olduğu Dubrovnik merkezli bu adalara, uluslararası anlaşmalar ile üçüncü olan İzmir Urla konumlu adanın ihalesi yakın zamanda gerçekleştirilecek.

Ada içerisinde yer alan Tahaffuzhane Binaları; seferlerini gerçekleştiren gemilerde, yolcu ve çalışanların arasında bulaş olmaması amacıyla karantina süreçlerini burada geçirmeleri için tekrar hizmet verecektir. 

Urla Adası’nın tarihi izleri çok büyük

1865 yılında binaların Fransızlar tarafından yapıldığı tarihten bu yana, ada üzerinde pek çok hizmet gerçekleştirildi. Stratejik konumun yüksek olduğu ada, bir dönem ticaret ve yolcu gemileri ile kuzey-güney hac yolunu kullanacak olan hacılar için tahsis edilmiştir. Tahaffuzhane, aynı zamanda gerçekleşmesi mümkün olan salgın hastalık ve ölümlerle mücadele etme amacıyla inşa edildi. Osmanlı döneminde beliren; kolera, veba, tifo, tifüs, çiçek, sarıhumma ve lekeli humma gibi salgın hastalıklarla birçok izler bırakılan bina, 150 yıl boyunca hizmet vermeye devam etmiştir. Ada hizmetleri itibariyle; hac yolculuğu yapan hacıları karşılamak, salgın hastalıkla mücadele, Kıbrıs Barış Harekatı ve Urla Devlet Hastanesi olarak hizmet vermiş ve tarihte yer edinmeyi başarmıştır.