Kategoriler
Kentsel Dönüşüm

Kentsel dönüşüm kredi limiti değişti! Kentsel dönüşüm kredisi faiz oranı düşürüldü

İnşaat maliyetlerinin yükselmesi neticesinde kentsel dönüşüm kredi limiti miktarı da arttırılmış oldu. Maliyetlerin artması ile yoğun talepler üzerine bu artışın yapıldığı tahmin edilmektedir. Ayrıca kentsel dönüşüm kredisi faiz oranı da yeniden yapılandırılmıştır.

Konutu kentsel dönüşüm alanında kalan kişiler için verilen kredilerde üst limitte bir düzenleme yapılmıştır. Yapılan düzenleme sonucunda kentsel dönüşüm kapsamında verilecek olan kredilerin üst limitleri arttırılmıştır. Bu kapsamda konutunu güçlendirmeyi düşünen vatandaşlar için de limit artışı yapılmıştır. Ayrıca kullanılması gereken kredi için de faiz oranlarında bir değişikliğe gidilmiştir. Peki kredi üst limiti ne kadar arttırılmıştır? Kredi faiz oranı ne oldu? Evi kentsel dönüşüm kapsamında olan vatandaşlar bu soruların cevaplarını merak etmektedir. Tüm bu soruların cevabı haberimizin devamında yer almaktadır.

Kentsel dönüşüm kredi limiti ne oldu?

Kentsel dönüşüm  kapsamında hem güçlendirme hem de kentsel dönüşüm kredi kullanma imkanı bulunmaktadır. Yapılan yeni düzenleme ile her iki kredi üst limiti yükseltilmiştir. Bu kapsamda yapılan çalışma ve düzenleme sonucu güçlendirme kredisi 160 bin TL’den 240 bin TL’ye yükseltilmiştir. Ayrıca kentsel dönüşüm kredi limiti ise  400 bin TL’den 600 bin TL’ye yükseltilmiştir. Böylece güçlendirme kredisinde 80 bin TL, dönüşüm için verilecek kredi tutarı ise 200 bin TL artırılmıştır.

Daha önce Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 2022 yılı Şubat ayında bir artışa gidilmişti. Ancak inşaat maliyetlerinin artması nedeni ile yeniden bir düzenleme yapma gereği duyulmuştur. Bunun üzerine yeniden her iki kredi için üst limit artırımı yapılmıştır. Ve yapılan bu düzenleme Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

Kentsel dönüşüm kredisi faiz oranı ne oldu?

Kredi üst limitleri dışında ayrıca bu kapsamda kullanılan kredi faiz oranları da düşürülmüştür. Hasarlı veya riskli olan konutunu güçlendirmek, yapım veya edinme kredilerinde faiz oranı yıllık 400 baz puandan 600 baz puana yükseltilmiştir. Ayrıca işyerleri ile ilgili verilen krediler ise 300 baz puandan 450 baz puana yükseltilmiştir. Böylece Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı verdiği desteği artırmıştır. Bu oran konutlarda aylık 0.50 puan, işyeri kredilerine ise aylık 0.38 puana çıkarılmıştır.

Bakanlık böylece aylık yüzde 1.5 oranlı dönüşüm kredi kullanıldığında, bunun yüzde 0.50’sini karşılayacaktır. Verilen kredilerde vade oranları ise şöyledir. Konut kredileri için 10 yıl vade ile ödeme yapma imkanı bulunmaktadır. Ayrıca işyeri için verilen kredilerinde ise 7 yıl vade imkanı sunulmaktadır. Krediler bu süreler içerisinde ödeyeceği gibi ayrıca 2 yıla kadar anapara ödemesiz ödeme imkanı sunulmaktadır. Bir hak sahibi adına faiz desteği sağlanacak toplam kredi tutarı ise 2 milyondan 3 milyon TL’ye çıkarılmıştır.

Kentsel dönüşüm kira yardımı 2022 ne kadar?

Kentsel dönüşüm kapsamında kredi limiti, faiz oranı dışında kira ödemelerinde de bir düzenlemeye gidilmiştir. 2022 yılı Ağustos ayı içerisinde kentsel dönüşüm kira yardımı ile ilgili artış yapılmıştır. Riskli binalara hak sahiplerine aylık, kiracılara defaten kira yardımı yapılmaktadır. Bu yardımlar şehirlere göre farklılık göstermektedir. Bu kapsamda kira yardımı 1.000 TL ile 1.500 lira arasında değişmektedir. Yapılan yardımlar riskli binalarda 18 ay, riskli alanda ise 48 aya kadar olmaktadır. Kiracılar yapılacak yardımlar ise defaten 2 bin TL ile 3 bin TL arasında değişmektedir.

Diğer Kentsel Dönüşüm haberleri için tıklayınız…