Kategoriler
Gündem

Kentsel dönüşüm sadece depreme karşı korumuyor

Kentsel dönüşüm, güvenliğin yanı sıra konforlu yaşamı da beraberinde getiriyor. Modern yapılarla beraber büyük sitelerde birçok sosyal donatı imkânı sunuluyor. Ayrıca, dönüştürülen yapılarda yer alan dairelerin yatırım değeri de eski binalara göre daha yüksek durumda.

İstanbul’da yaşanan 5.8 büyüklüğündeki deprem, beklenen büyük depremi hatırlattı. Deprem konusu, ülke genelinde büyük tedirginliğe yol açtı. Gerçekleşeceği kesin gözüyle bakılan büyük depremden Türkiye’nin uzun yıllar boyunca zarar edeceği belirtiliyor.

Kentsel dönüşüm çalışmaları, güvenilir binaların yanı sıra birçok avantajı da beraberinde getiriyor. Deprem bölgesinde yaşayanların dayanıklı binalarda oturmasının en büyük hakkı olduğunu söyleyen RE/MAX Türkiye Bölge Direktörü Murat Goldştayn, “Bunun yanında, özellikle İstanbul örneğinde olduğu gibi çarpık şehirleşmenin önüne geçmek, şehre daha modern bir çehre kazandırmak, oluşturulacak yeni yaşam alanlarında çok daha kaliteli hizmet sağlanması için kentsel dönüşüm önemli bir adım.” dedi.

Goldştayn, güvenilir yapıların oluşturulması amaçlayan kentsel dönüşüm çalışmalarının aynı zamanda, modern görünümlü binaların içinde daha kaliteli hizmetlerin verildiği yapıların ortaya çıkmasını da sağladığını belirtti. Yeni yapılardaki daireler ise brüt 100 metrekare genişliğinden başlıyor.

Dönüşüm çalışmaları, depreme dayanıklı binaların yanı sıra içerisinde asansör, otopark, sosyal alan gibi seçenekler sunuyor. Otoparklar alandan kazanılması amacıyla artık binaların altına ya da bahçe içinde açık otopark olarak da inşa edilebiliyor.

Yeni binaların kira geliri daha yüksek

Kentsel dönüşüm işlemi yapılan evlerin yatırım değeri de eski binalara göre yüksek oluyor. Ev sahipleri dönüştürülen evinde kendisi oturabildiği gibi evini kiralama yoluna da gidebiliyor. Yeni binaların, eski binalara göre kira getirisi daha yüksek oluyor. Tabii, kira değerleri semt, konum, konutun metrekare genişliğine göre değişiyor.

Araştırmalara göre, İstanbul’da bulunan toplum milyon adet ile 4,5 milyon adet arasında bulunan toplam konut miktarının yaklaşık 2 milyon adedinin yenilenmesi gerektiği tespit edildi.