Kategoriler
Kentsel Dönüşüm

Kentsel dönüşümde izlenecek yol

Kentsel dönüşüm, kentsel alanlarda yaşayan insanların yaşam kalitesini iyileştirmek amacıyla yapılmaktadır. Ayrıca, riskli, sağlıksız veya yetersiz konutların yıkılarak yerine modern, güvenli konutların inşa edilmesi sürecidir. Bu süreç, planlama, projelendirme, inşaat ve taşınma aşamalarından oluşmaktadır. Haberimizde kentsel dönüşümde izlenecek yol nelerdir. Bu konuda bilgiler vereceğiz.

Kentsel dönüşüm projesinin başarılı olabilmesi için öncelikle proje alanı analiz edilmelidir. Ayrıca bu analizde, proje alanının mevcut durumu, kentsel sorunlar, proje alanının çevresi ve projenin hedefleri göz önünde bulundurulmalıdır. Analiz sonucunda, projenin kapsamı, hedefleri ve uygulama yöntemi belirlenmelidir.

Kentsel dönüşümde izlenecek yol

Türkiye’de deprem riski yüksek olan İstanbul’da 1,5 milyon riskli konut bulunmaktadır. Bu konutların 600 bininin yıkılma ihtimalli yapı olarak değerlendirildiği belirtilmektedir. Kentsel dönüşümün önündeki engellerin devletin sağladığı olanaklarla aşıldığını söyleyen Üçay İnşaat Grup Direktörü Mehmet Gül, kentsel dönüşüm sürecinde dikkat edilmesi gereken adımları paylaştı.

Müteahhit firma seçimi önemli

Kentsel dönüşüm sürecinde doğru müteahhit firma ile çalışmak belki de işin en önemli ikinci adımı olduğunu söyleyen Gül, müteahhit firmaların teknik ve mali durumuna göre sınıflandırıldığını ve bu nedenle maliklerin çalışacakları müteahhit firmanın sınıfını dikkate almalarını tavsiye etti. Ayrıca müteahhit firmadan teminat alınması, sözleşmenin bir avukat ile birlikte düzenlenmesi ve kapsamının da doğru belirlenmesi gerektiğini vurguladı.

Depremde dayanıklı yapılar için zemin etüdü, yetkin mühendislik önemli

Depreme dayanıklı yapıların inşasında zemin etüdü çalışmaları, yetkin mühendislik, projeye uygun imalat, kaliteli malzeme kullanımı, doğru inşaat firması ile çalışmak ve denetim oldukça önemli olduğunu söyleyen Gül, “Üçay İnşaat olarak, İstanbul’da çok sayıda kentsel dönüşüm projesi gerçekleştirdik ve hâlihazırda devam eden projelerimiz de mevcut. Uzman kadromuzuzla birlikte tüm yapılarda; zemin etüdü çalışmalarına, kaliteli malzeme ve işçilik seçimine hassasiyet gösteriyoruz. Yapılarda mühendislik ve kalitenin yanı sıra görselliğe de önem veriyoruz. Kısacası hem statiği hem de mimari dokusu kuvvetli binalar inşa ediyoruz” dedi.

İstanbul’da 1,5 milyon riskli konut bulunmaktadır. Kentsel dönüşümde doğru müteahhit firma seçimi, zemin etüdü önemlidir. Ayrıca, yetkin mühendislik, projeye uygun imalat, kaliteli malzeme kullanımı ve denetim önemlidir.