Kategoriler
Ekonomi Gündem

Kılıçdaroğlu “Beşli çete” dedi: Kalyon’un 9.449.995.833 TL’lik borcunun silindiği iddia edildi

Nevbahar Üsküdar gibi lüks konut projelerine imza atan ve Kalyon Holdingin bünyesinde bulunan Kalyon İnşaat‘ın 9 milyar 449 milyon 995 bin 833 liralık vergi borcunun silindiği belirtildi. Holding, ATV, Ahaber, Sabah’ı da bünyesinde barındırırken Kalyon İnşaat, Bursa Yenişehir Demiryolu Hattı yapım işi ihalesini 9 milyar 449 milyon lira karşılığında aldı.

BirGün gazetesinden Ozan Gündoğdu’nun haberine göre Resmî Gazete’de yayımlanan ilanda, söz konusu ihalenin bedeli değerindeki tutar kadar Şirketin vergiden istisna tutulduğu kayda geçti.

İhale açık usulle yapılmadı

Açık usulle yapılmayan ihale, 22 Ağustos 2020 tarihinde yapılırken ihaleye, “Kolin – Yapı Merkezi Ortaklığı, Limak İnşaat – Heitcap Ortaklığı, Özaltın İnşaat, IC İçtaş ve Kalyon İnşaat” katıldı. Söz konusu “Bandırma-Bursa-Yenişehir-Osmaneli Yüksek Standartlı Demiryolu Hattı” işi ihalesinde, 9 milyar 445 milyon liralık teklifi veren Kalyon Grubu, işi aldı.

Ancak 9 Ekim’de Resmî Gazete’de yayımlanan “2020 Yılı Eylül Ayına Ait Vergi, Resim ve Harç İstisnası Belgelerinin (Y) Listesi” başlıklı tebliğde Kalyon İnşaat‘ın “Öngörülen Hizmet Geliri”nin 9 milyar 449 milyon 995 bin 833 lira, yani ihalenin kazanıldığı meblağ olması dikkat çekti.

Kılıçdaroğlu: Beşli çete

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin 13 Ekim’deki grup toplantısında, silinen vergilerle halkın parasını aldıklarını dile getirdi. Başkan Kılıçdaroğlu, ihaleye katılanları “çete” olarak nitelendirdi.

“Büyük bir ihale yapıyorlar. Çok büyük bir ihale… İhale miktarı 9 milyar 800 milyon lira. Eski parayla 9 kat trilyon 800 trilyonluk bir ihale. Kime veriyorlar? O beşli çete dediğimiz bir havuz var ya, onlardan birisi. ‘Gel’ diyorlar, ‘Kardeşim, sana bu ihaleyi verdik.’ diyorlar. Bildiğimiz böyle ihale değil.” ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu, Kalyon‘un iktidar yanlısı medya kanallarının bulunduğunu hatırlatarak “‘Bedava veriyorum sana işi… Gazeteler satmıyor, televizyonlar izlenmiyor… Hiç önemli değil. Zararını ben ödeyeceğim’ diyor. ‘Nasıl ödeyeceksin?’ ‘İşte o esnafın ağzından lokmayı alacaksın bunlara ödeyeceksin’ diyor.” sözlerini kaydetti.

Kalyon Holding iddiaları reddetti

“Basına yansıyan ilgili haberlerde “Bandırma, Bursa, Yenişehir, Osmaneli yüksek standartlı demiryolu inşaatı” için sözleşme toplam bedeli vergi istisnası bedeli olarak aktarılmıştır. Söz konusu istisna, kurumla yapılan sözleşme damga vergisi ve karar pulu bedeli dışında herhangi bir muafiyet sağlamamaktadır. Bilinmelidir ki; 2017/4 sayılı mevzuat gereğince uluslararası firmaların katıldığı tüm uluslararası ihalelerde vergi, resim, harç istisna belgesi Türkiye Cumhuriyeti Devleti tarafından ihaleyi kazanan tüm şirketlere sağlanmaktadır.” ifadelerini kullanan Kalyon Holding, damga vergisi muafiyetinin de ihale bedelinin yüzde 1′ i bile olmadığını kaydetti.

Kalyon Holding tarafından yayımlanan kamuoyu duyurusunda “Ticaret Bakanlığı tarafından adımıza düzenlenen 16 Eylül 2020 tarih ve 664 sayılı belge, sadece sözleşme damga vergisi ve karar pulu istisna hakkı vermekte; kurumlar vergisi, gelir vergisi, stopaj gibi gelir üzerinden alınan vergilerde herhangi bir istisna hakkı vermemektedir. Kamuoyu bilmelidir ki Türkiye Cumhuriyeti Devleti bu tip projelerde sözleşme damga vergisi ve karar pulu istisna hakkını kazanan tüm firmalara vermektedir. Keza 9 Ekim 2020 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan 2020 Eylül ayına ait listeye göre; sağlık sektöründen, turizme birçok farklı proje ve şirkete sadece eylül ayında toplam 128 adet istisna belgesi verilmiştir.” denildi.

Şirket, iddiaları “art niyetli” olarak nitelendirerek dava açacaklarına işaret etti.