Kategoriler
Proje Haberleri

Kira kontratı yaparken nelere dikkat edilmeli?

Kira kontratı yaparken nelere dikkat etmek gerekir? Her iki tarafın haklarını da gözeten bir kontrat hazırlamanın yolları nelerdir? Bu konudaki tüm soruların cevabı yazımızda.

Mal sahibi ile kiracılar arasında zaman zaman çeşitli problemler çıkar. Her iki tarafından da çıkarlarını koruyacak bir kontratla bu sorunu çözebilmek mümkün. Peki böyle bir kontratı hazırlayabilmenin püf noktaları nelerdir?

* Tapu kayıtları incelenerek evin gerçek sahibi belirlenmeli ve kira kontratı onunla imzalanmalıdır.

* Kontratta kiracı ve ev sahibinin adı soyadı ve TC kimlik numarası gibi unsurlar yazılmış olmalı. Ayrıca ev sahibinin ve varsa kefilin iletişim adresleri de eklenmeli.

* Kira kontratı birlikte ve kefiller huzurunda imzalanmalı. Kontratın tüm sayfalarının imzalanmasına da dikkat edilmeli.

* Kontrattaki adres kısmında, kiralanacak konutun adresinin doğru yazılıp yazılmadığı kontrol edilmeli.

* Dairenin kirasının ne kadar olduğu hem yazıyla hem de rakam ile yazılmalı. Kira bedelinin, mal sahibinin hangi banka hesabına ve hangi tarihler arasında yatırılacağı da kontrata eklenmeli.

* Depozito veriliyorsa niye verildiği ve hangi şartlarda geri alınacağı yazılmalı. Depozitonun miktarı da kontrata eklenmeli.

* Kontratta gayrimenkulun durumu ve demirbaşların listesi de yer almalı.

* Kira sözleşmesinde, kiracı tarafından mal sahibinin yazılı izni olmadan tadilat yapamayacağı ibaresi de bulunmalıdır.

* Kontratta kiranın süresine ve yenileme dönemlerine ilişkin bilgi de yer almalıdır.

* Sözleşmeye eklenmesi gereken çok önemli maddelerden biri de tarafların anlaşmazlığı durumunda ne yapılacağıdır. Kiracının ve mal sahibinin herhangi bir anlaşmazlık yaşaması durumlarında hangi mahkemelerin ve icra müdürlüklerinin yetkili olacağı da kira sözleşmesine dahil edilmelidir.

* Kira kontratı ve maddeleri ile ilgili herkes yeterli bilgiye sahip olmayabilir. Bu nedenle hem mal sahibi hem de kiracı açısından doğru yönlendirme yapabilecek uzman bir gayrimenkul danışmanıyla çalışmak büyük yarar sağlar.