Kategoriler
Gündem

Koca’yla zıt düşen ifadeler: Vaka artışı belli bölgelerde değil

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, vaka sayısındaki artışın belli bölgelerde yoğunlaştığını belirtirken Bilim Kurulu Üyesi Alpay Azap, “Artışlar belli odaklardan kaynaklanmıyor.” dedi.

Sağlık Bakanı Koca, 16 Haziran’da bin 467 yeni vakayı belirten Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu‘ndaki artışı bazı bölgelerde olduğuna yönelik değerlendirmede bulunmuştu. Sağlık Bakanı, “Pozitif tanı sayısının 1.000’in üstünde seyrettiği son tablolarda bazı bölgeler ve grup davranışları etkin” ifadesini kullanmıştı. 

Bakan Koca’yla çelişiyor

Buna karşılık Hürriyet gazetesinden Sedat Ergin’e açıklamalarda bulunan Bilim Kurulu Üyesi Profesör Doktor Alpay Azap’ın ifadeleri, Fahrettin Koca’nın verdiği bu bilgiyle çelişiyor.

Artışların belli odaklardan kaynaklanmadığını dile getiren Bilim Kurulu Üyesi Profesör Doktor Azap, “Belli bir odakta kümelenme, yaygınlığa işaret etmediği için mücadele açısından daha tercih edilir bir durumdur.” diye konuştu.

Bilim Kurulu Üyesi Profesör Doktor, Oysa karşılaştığımız vakalar çok sayıda farklı odakta ortaya çıkıyor. Dolayısıyla vakalarda bir yaygınlıkla karşı karşıyayız. Bu, salgının yönetimi açısından daha sıkıntılı bir durum.” ifadelerini kullandı.

Ankara’da ciddi artış

Bakan Fahrettin Koca, Bilim Kurulunun geçen haftaki toplantısının ardından yaptığı açıklamada, İstanbul, Ankara ve İzmir’de vaka sayılarının azaldığını belirterek Orta Anadolu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde kısmi bir artışın olduğunu kaydederken Profesör Doktor Alpay Azap’tan yine bu argümana çelişen açıklama geldi.

Profesör Doktor Azap, “Bizim Ankara’da takip ettiğimiz vakalarda ciddi bir artış söz konusu.” sözlerini kaydetti.

Öte yandan  Diyarbakır, Van, Konya, Kastamonu, Zonguldak, Kayseri gibi illerin resmî makamlarından vaka sayısındaki artışa dair uyarılar gelirken bu durumlar da Bakan Koca’nın artışın belli bölgelerde gerçekleştiğini dair bilgilerle ters düşüyor.

Kaynak: Birgün