Kategoriler
Emlak Haberleri

Konut boyutları hane halkına göre küçülüyor

Konut alanlarında yaşanan küçülme, özellikle Türkiye’de hane halkında yaşanan azalma olarak karşımıza çıkıyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verileri tarafından da yakın zamanda kanıtlanan bu oranlar, konut ve hane halkının birbirine paralel olarak küçüldüğünü göstermektedir. 1994 yılından itibaren her 15 Mayıs, ‘Uluslararası Aile Günü’ olarak kutlanırken, bu yıl yapılması kararlaştırılan temada ise bizleri “Kalkınmada Aileler” bekliyor.

Durum Hakan Özelmacıklı tarafından değerlendirildi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan araştırma Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı’nın tarafından uzman görüşlerle değerlendirildi. Özelmacıklı, başta Türkiye genelinde yaşanan hane halkında azalmaya dikkat çekiyor.

Geçtiğimiz yıl, 2019 itibariyle hane halkı büyüklüğü yılda ortalama 3,35 kişi olmuştur. Tek kişilik hane halkı verilerine bakıldığında ise bu rakam yüzde 16,9 olarak karşımıza çıkıyor. Boşanan çift sayısında bir önceki yıla oranla yaşanan artış, yüzde 8,0 olarak belirlenmiş ve toplamda 155 bin 47 sayısına ulaşmıştır. Toplam hane halkı verilerinde tek ebeveyn ve çocuklardan oluşan veri değeri yüzde 9,2 olarak belirlendi. Hane halkında yaşanan azalma ise gayrimenkulde konutların metrekaresinde düşüşe neden oluyor ve böylece yaşam alanlarının giderek küçüldüğü görülüyor.

Mustafa Hakan Özelmacıklı
Mustafa Hakan Özelmacıklı

Konut hane halkına göre boyut alıyor

Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) raporlarında çıkan sonuçların özellikle konut alanında etki gösterdiğini dile getirdi. Hane halkında yaşanan düşüşler gayrimenkul sektöründe yeni adımlar atılmasına neden olmuş ve konut alanları hane halkı sayısına göre boyutlarında düşüş yaşamıştır. Ortalama daire boyutlarında 130 metrekare alan belirlenirken, 2019 yılı itibariyle iskan alan 734 bin 373 daire boyutlarını ortalama 115 metrekareye indirdi. Türkiye genelinde belirlenen satış fiyatlarını değerlendirmeyi unutmayan Özelmacıklı, bu rakamın 1.916 TL’den başladığını belirtiyor. Kiralarda ise rakam 8,20 TL seviyesinde belirlenirken, Büyükşehirlerde satılık daire fiyatları 2.137 TL’yi görüyor. Kiralık dairelerde ise bu rakam neredeyse 9,5 oranına ulaşmıştır.

Mal sahiplerinden yüzde 59’u kendi evinde oturuyor

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verileri karşısında kendine ait evlerde yaşayan sayısı yüzde 59 olarak görülmekte. Kiracı oranlarında ise bu rakam yüzde 25,2 olarak belirlenmiştir. Konut içinde ve çevresinde yaşanan en büyük sıkıntılar ise izolasyon, ısınma, çatı, nem, hava ve çevre kirliliği olarak karşımıza çıkıyor.

Danışmanlık için belgesi olan emlak işletmelerine gidin

Altın Emlak Genel Müdürü, kişilerin mülk ve daha fazla konu hakkında danışmanlık alması için uzman emlak işletmelerinden yarar sağlamasını öneriyor. Karşınızdaki kişide dikkat etmeniz gereken en önemli şey, belgesi olup olmadığı. İster mülk sahibi isterseniz bir danışan olun, yetki belgesi bulunmayan emlakçılardan yanlış bilgiler edinmeyin. MYK emlak danışmanı ve sorumlu emlak danışmanı yeterlilik belgelerine sahip olan, işini profesyonel olarak icra edenlerden yardım talep edebilirsiniz. Ayrıca emlak işletmeleri ile aranızda sözleşme yapmak haklarınızı korumanızda yardımcı olacaktır.

Daha fazla Özelmacıklı haberleri için tıklayınız.