Kategoriler
Emlak Haberleri

Konut fiyatları artarken satışlarda artıyor

TÜİK, Kasım 2021 Konut Satış İstatistikleri’ni açıkladı. Verilere göre; Türkiye’de konut satışları Kasım 2021’de 2020’nin aynı ayına göre yüzde 59 artmıştır. Böylece 178 bin 814 olmuştur. Konut satışlarında İstanbul 31.706 konut satışı ve yüzde 17,7 ile en yüksek paya sahip olmaktadır. Fiyat artışına rağmen konut satışında rekor kırılmasının en büyük sebepleri ise fiyat artışının devam etme beklentisidir. Ayrıca yabancıların gayrimenkul yatırımlarına olan ilgisidir.

Gayrimenkul Danışmanı Şule Alp; “Yükselmeye devam edecek”

Gayrimenkul Danışmanı Şule Alp, herkesin konut alma yarışına girdiğini belirtmiştir. Ayrıca; “Türkiye’nin her yerinde gayrimenkul fiyatlarında büyük bir artış yaşanmıştır.  İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehirlerde bazı bölgelerde 2’ye katladı. Fakat buna rağmen satışlar da artarak devam etmektedir. Bunun en büyük sebebi parasını değerlendirmek isteyen insanlardır. Çünkü fiyatlar durağanlaşmadığı gibi aksine daha da artıyor. Biz de bu fiyatların yükselmeye devam edeceğini düşünüyoruz.” şeklinde konuşmuştur.

Şule Alp, dövizin artmasıyla inşaat maliyetlerinin direkt yükseldiğini belirtmiştir. Ayrıca; “İnşaat maliyetleri 2020’nin ilk 10 ayına göre büyük bir artış göstermiştir. Her geçen gün maliyetler daha da artmaktadır. Bu durumda da yeni konutlar yapılamıyor. Bu nedenle fiyatları daha da yükseltiyor. Bunu gören vatandaşlar da daha fazla beklersem hiç konut almayacağım düşüncesiyle bir an evvel konut almak istiyor.” ifadelerinde bulunmuştur.

“Yabancılar yine rekor kırdı”

Şule Alp, konut satışlarında yabancıların alımlarının da önemli bir yere sahip olduğuna değinmiştir. Ayrıca Alp; “Yabancılara yapılan konut satışları Kasım ayında 2020’nin aynı ayına göre yüzde 48,4 artmıştır. Böylece 7 bin 363 olmaktadır. Böylelikle 2013’ten bu yana rekor seviye kaydedilmiştir. Toplam konut satışları içinde yabancılara yapılan konut satışının payı yüzde 4,1 olmuştur. Yabancılara yapılan konut satışlarında ilk sırayı 2.922 konut satışı ile İstanbul almıştır. İstanbul’u sırasıyla 1.917 konut satışı ile Antalya takip etmektedir. Ardından 428 konut satışı ile Ankara izlemektedir. Kasım ayında İran vatandaşları Türkiye’den 1.406 konut satın almıştır. İran vatandaşlarını sırasıyla 1.075 konut ile Irak takip etmektedir. Ardından 836 konut ile Rusya Federasyonu vatandaşları izlemektedir.” ifadelerini kullanmıştır.

“Vatandaşlık için geliyorlar”

Şule Alp, yabancıların Türkiye’deki gayrimenkullere ilgi göstermesinin en önemli sebebinin dövizdeki yükseliş olduğunu kaydetmiştir. Ayrıca; “Dolar arttıkça yabancılar daha çok gelmeye başlamıştır. Yaşamayı düşünmeseler de konut alıp yatırım olarak değerlendiren birçok insan var. Sırf bu iş için birçok ajans çalışıyor.” şeklinde konuşmuştur.

Alp, ülkelere göre alıcıların tercihlerinin değiştiğine dikkat çekmiştir. Ayrıca; “İlk sırada vatandaşlık var. Vatandaşlık için Türkiye’de en az 250.000 dolarlık gayrimenkul alınmalı ve 3 yıl satılmamalıdır. Vatandaşlık dışında yatırım, kısa süreli tatil, emeklilik gibi farklı amaçlarla gayrimenkul alan yabancılar da bulunmaktadır. Ürdünlüler, Suudi Arabistanlılar ağırlık olarak yatırım yapmaktadır. Ruslar tatil, Iraklılar ve İranlılar ise oturma izni amacıyla konut almaktadır. Ayrıca Çinliler ise Türkiye’nin Avrupa ve Amerika’ya kolay vize alabilen ülkelerden olması sebebiyle vatandaşlık almak istiyor.” ifadelerini kullanmıştır.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…