Kategoriler
Emlak Haberleri

Konut fiyatları ve kiralar artmaya devam ediyor

2021 yılın son aylarından itibaren konut fiyatlarında büyük artışlar yaşanmıştır. Ayrıca kiralık konutlarda da kira artışları yine paralel olarak çok yükselmiştir. Konut İle ilgili Yanişafak’tan Levent Yılmaz bu konuyu köşesine taşımıştır. Konut fiyatları ve kiralardaki artışlar son dönemde en çok konuşulan konulardan arasındadır. Özellikle büyük şehirlerdeki artışların geldiği seviyeler bu konunun önemini daha da artırmaktadır. Bugün son veriler doğrultusunda konuyu detaylı bir şekilde inceleyelim.

Konut fiyat endeksi hangi seviyede?

Merkez Bankası, Türkiye konut piyasasındaki fiyat değişimlerinin takip edilmesi amacıyla Konut Fiyat Endeksi hesaplamaktadır. Konut fiyat endekslerinin hesaplanmasında, satışa konu olan bütün konutlara ilişkin fiyat verileri derlenmektedir. Konutun fiyatını temsil etmek için de bireysel konut kredisi talebiyle kredi veren ticari bankalara yapılan başvurular esnasında düzenlenen değerleme raporlarındaki konut değerleri kullanılmaktadır. Son hesaplanan Konut Fiyat Endeksi verilerine göre; endeks Kasım 2021 tarihinde Ekim ayına göre yüzde 9 artış göstermiştir. 2020’nin aynı ayına göre nominal olarak yüzde 50,5 artış göstermiştir. Ayrıca reel olarak da yüzde 19,7 oranında artış göstermiş durumdadır. Bu değerlerle görüldüğü üzere salgın sürecinin başından bu yana keskin bir artış gözlemlenmektedir.

Konut fiyatları neden arttı?

Uzun zamandır Türkiye ekonomisinin inşaat sektörü ile büyüdüğü konuşuldu. Üstelik bunun da sağlıksız olduğu konuşulmuştur. Hatta ekonomi yönetiminin işin kolayına kaçarak inşaat tarafına yoğunlaştığı tarzında yorumlar yapılmıştır. Her ne kadar o dönemde bu tarz yorumların alıcısı olsa bile bugün gelinen noktada ne kadar yanlış bir tutum olduğu görülmektedir. Çünkü sektörde devam eden talebe rağmen Covid-19 salgını ile birlikte konut üretiminin duraklamasına sebep olmuştur. Ayrıca hem konut fiyatlarının hem de kiraların sert bir şekilde artmasına sebep olmuştur.

Türkiye’nin demografik profili ve yaşam biçiminin değişmesi birtakım zorunluluklar getirmiştir. Bu zorunlulukların oluşturduğu talep göz önüne alındığında Türkiye’nin konut ihtiyacını karşılamaya yönelik konut üretimi meselesinin ne kadar önemli olduğunu anlamak daha kolay duruma gelmektedir.

İnşaat maliyetleri artmaya devam ediyor

Öte yandan Covid-19 salgın sürecine has şartların ve son dönemdeki küresel enflasyonist sürecin de etkisyle artan inşaat maliyetlerini göz ardı etmemek gerekmektedir. Misal; Kasım 2021 tarihinde İnşaat Maliyet Endeksi Ekim ayına göre yüzde 7,94 artmıştır. Ayrıca 2020 yılının aynı ayına göre yüzde 48,87 artmıştır. Alt endekslere baktığımızda malzeme fiyatlarındaki artışların ortalama yüzde 60 seviyesinde olduğunu görmekteyiz. Ayrıca işçilik maliyetinin de yüzde 22,5 arttığını görüyoruz.

Kısaca hem arzın azaldığı hem de maliyetlerin arttığı bir süreçteyiz. Bu bakımdan Türkiye inşaatla büyüyor gibi yersiz olduğu anlaşılan eleştirileri bir kenara bırakmalıyız. Böylece konut sektöründe ihtiyaç duyulan arzın bir önce sağlanabilmesi için gerekli adımların bir an önce atılması gerektiğini hatırlatalım.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…