Kategoriler
Emlak Haberleri

Konut fiyatlarında reel düşüş sürüyor

Endeksa, büyük veri analizi ve yapay zekâ teknolojisi kullanarak yaptığı gayrimenkul değer hesabıyla Mayıs 2024 Konut Satış İstatistikleri’ni değerlendirdi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan veriler ışığında, konut fiyatlarında değişim trendleri dikkat çekici bulgular ortaya koyuyor. Endeksa Genel Müdürü ve Kurucu Ortağı Görkem Öğüt, konut yatırımı yapmak isteyenlerin uzun süredir beklediği dönemin sonuna gelindiğini belirterek, konut fiyatlarındaki artış hızının reel olarak düşmeye devam ettiğini ifade etti.

Konut Piyasasında Güncel Durum

TÜİK verilerine göre, Türkiye genelinde konut satışları Mayıs ayında bir önceki aya göre %46 artarken, bir önceki yılın aynı ayına göre %2 azaldı. Mayıs ayında satılan konut sayısı 110 bin 588 olarak kaydedildi. 2023 Ocak-Mayıs dönemiyle karşılaştırıldığında ise konut satışlarında %3,4 azalma gözlemlendi. Bu veriler, konut piyasasındaki dalgalanmaların ve alıcı davranışlarının nasıl şekillendiğini göstermesi açısından önemli.

Satılık Konut Piyasasında Değer Değişimleri

Satılık konut piyasasında yıllık değer değişimlerine bakıldığında fiyatların bir yıl içerisinde %48,47, bir ayda ise %0,36 arttığı görülüyor. Ancak reel fiyat değişimlerine bakıldığında (enflasyondan arındırılmış) yıllık satılık fiyat değişiminin %14, aylık fiyat değişiminin ise %3 düştüğü gözlemleniyor. Bu, nominal değer artışı ile enflasyon arasındaki makasın genişlediğini ortaya koyuyor.

Konut Fiyatlarında İllere Göre Dağılım

Mayıs ayı sonu itibarıyla Türkiye genelinde ortalama konut metrekare satış fiyatı 25 bin 931 TL, ortalama konut fiyatı ise 3 milyon 396 bin 961 TL olarak gerçekleşti. Konut yatırımının geri dönüş süresi ise 14 yıl oldu. Bu veriler, konut yatırımı yapmayı düşünenler için önemli bir gösterge niteliğinde.

Endeksa’nın Değerlendirmesi

Endeksa Genel Müdürü ve Kurucu Ortağı Görkem Öğüt, Mayıs ayı verileriyle ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: “Türkiye geneli ortalama gayrimenkul satış fiyatlarına ilişkin verilerimiz, satılık konut piyasasında nominal artışın yıllık bazda devam ettiğini gösteriyor. Ancak fiyatların artış hızı, Endeksa olarak geçtiğimiz aylarda da öngördüğümüz gibi reel olarak azalmaya devam ediyor. Örneğin Nisan ve Mayıs aylarında nominal olarak %0,36’lık artış olduğu görülse bile artışa enflasyondan arındırılmış bir şekilde baktığımızda %3 azaldığı görüyoruz. Burada önemli olan nokta konut fiyatlarındaki nominal artış ile enflasyon arasındaki makas yaklaşık %10 büyüdü.”

Mayıs ayında, Nisan ile karşılaştırıldığında konut satışlarında adet bazında %46’lık bir artış olduğunu görüyoruz. Bunu faizlerin sabitlenmesiyle birikimini mevduatta tutan kişilerin konut alımına yönelmesi şeklinde yorumluyoruz. Yatırım yapmak isteyenler uzun süredir bekle-gör dönemindeydi, artık o dönemin sonuna gelindiğini söyleyebiliriz.”

Kiralık Konut Piyasasındaki Durum

Endeksa verilerine göre, kiralık konut fiyatlarında da satılık konutlardakine benzer bir durum gözlemleniyor. Kiralık konut fiyatları Mayıs 2024’te bir önceki yıla göre %54 artarken, yıllık artış enflasyondan arındırıldığında %11 azalmaya işaret ediyor. Bu durum, kiralık konut piyasasında da fiyatların reel olarak düştüğünü gösteriyor.

Üç Büyük İlde Konut Fiyatları

Mayıs ayında konut satışlarında İstanbul 18 bin 814 konut satışı ve %17 ile en yüksek paya sahipken, İstanbul’u %9 pay ile Ankara ve %6 pay ile Antalya izledi. Endeksa verilerine göre, Mayıs ayı sonu itibarı ile en yüksek nominal değer artışı Ankara’da yaşandı. Ankara’da konut fiyatları son bir yılda %55,3 artış gösterdi; reel değerler ise %10 oranında azaldı. Başkentte ortalama konut metrekare satış fiyatı 21 bin 504 TL olurken, ortalama konut fiyatı ise 2,8 milyon TL.

İstanbul’da Konut Piyasası

İstanbul’da konut satış fiyatlarında nominal yıllık değer artışı %48,2 olmuştur. Ayrıca reel değerlere bakıldığında ise %14’lük bir düşüş görülmüştür. İstanbul’da ortalama konut metrekare satış fiyatı 39 bin 852 TL olmuştur. Ortalama konut fiyatı ise 4,6 milyon TL. Bu veriler, İstanbul’da konut fiyatlarının yüksek olmasına rağmen reel olarak değer kaybettiğini gösteriyor.

Ankara’da Konut Piyasası

Ankara’da konut satış fiyatlarında nominal yıllık değer artışı %55,3 olmuştur. Ayrıca reel değerlere bakıldığında ise %10’luk bir düşüş görülmüştür. Başkentte ortalama konut metrekare satış fiyatı 21 bin 504 TL olmuştur. Ayrıca ortalama konut fiyatı ise 2,8 milyon TL olmuştur. Bu durum, Ankara’da konut fiyatlarının nominal olarak arttığını, ancak reel olarak değer kaybettiğini ortaya koymaktadır.

Antalya’da Konut Piyasası

Antalya’da ise yıllık değer artışı %37 seviyesinde gerçekleştirmiştir. Ayrıca enflasyondan arındırılmış rakamlara göre artış hızında %21 oranında azalma görülmüştür. Antalya’da ortalama konut metrekare satış fiyatı 35 bin 57 TL olmuştur. Ayrıca ortalama konut fiyatı 4,1 milyon TL olmuştur. Antalya’daki bu durum, konut fiyatlarının nominal olarak artmasına rağmen reel değerinin azaldığını gösteriyor.

En Yüksek Değer Artışı Olan İller

Endeksa verilerine göre, Mayıs ayında en çok konut satışının olduğu ilk 30 il değerlendirilmiştir. Yıllık değer artışı en yüksek olan iller ise sırasıyla Erzurum, Elazığ ve Afyonkarahisar olmuştur. Erzurum’da konut fiyatları son bir yılda %78 artmıştır. Ayrıca ortalama konut metrekare satış fiyatı 12 bin 937 TL, ortalama konut satış fiyatı 2 milyon 31 bin TL olmuştur.

Elazığ’da konut satış fiyatlarında değer artışı %70 olmuştur. Ayrıca ortalama konut metrekare satış fiyatı 13 bin 654 TL, ortalama konut fiyatı 2 milyon 252 bin TL olmuştur.

Afyonkarahisar’da ise konut satış fiyatlarında değer artışı %64 olmuştur. Ayrıca ortalama konut metrekare satış fiyatı 20 bin 203 TL, ortalama konut fiyatı 2 milyon 545 bin TL olmuştur.

İpotekli Satışların Durumu

TÜİK verilerine göre, Türkiye genelinde ipotekli konut satışları geçen yılın Mayıs ayına göre azalmıştır. Bu azalma oranı yüzde 64 oranındadır ve 9 bin 909 adet olmuştur. Bu yılın ocak-mayıs döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre %58,7 azalma görüldü. Ayrıca toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı %9 olarak gerçekleşti. Bu durum, ipotekli konut satışlarının genel satışlar içindeki payının azaldığını gösteriyor.

İlk El ve İkinci El Konut Satışları

Türkiye genelinde ilk el konut satış sayısı, Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %3 artmıştır. Böylece ilk el konut satışı 35 bin 558 olmuştur. Ayrıca toplam konut satışları içinde ilk el konut satışının payı %32 olmuştur.

2024 Ocak-Mayıs döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre %2 artmıştır. Böylece toplam satış 147 bin 899 olarak gerçekleşmiştir. Ayrıca ikinci el konut satışları Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %5 azalarak 75 bin 30 olmuştur. Toplam konut satışları içinde ikinci el konut satışının payı %68 oldu. İkinci el konut satışları 2024 Ocak-Mayıs döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre %5,6 azalmıştır. Toplam ikinci el satışları ise 317 bin 862 olarak gerçekleşmiştir.

Yabancılara Yapılan Konut Satışları

Yabancılara yapılan konut satışları Mayıs ayında bir önceki aya göre %62 artmıştır. Ayrıca bir önceki yılın aynı ayına göre %35 azalarak 2 bin 64 olmuştur. Ocak-Mayıs döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre %46 azalmıştır. Böylece toplam satışlar 9 bin 21 olarak kaydedilmiştir. Mayıs ayında toplam konut satışları içinde yabancılara yapılan konut satışının payı %2 oldu. Yabancılara yapılan konut satışlarında ilk sırayı 797 konut satışı ile Antalya aldı. Antalya’da ülke uyruklarına göre en çok konut satışı Rusya Federasyonu vatandaşlarına yapılmıştır. Antalya’yı, sırasıyla 668 konut satışı ile İstanbul, 164 konut satışı ile Mersin izledi.

Konut fiyatlarındaki reel düşüş, piyasada önemli bir dönüm noktasını işaret ediyor. Nominal fiyatlar artarken, enflasyon etkisiyle reel değerlerin düşmesi, yatırımcıların dikkat etmesi gereken kritik bir husus. Bu durum, konut yatırımı yapmayı düşünenler için stratejilerini yeniden gözden geçirme gerekliliğini doğuruyor. Fiyatlardaki bu düşüş eğilimi, yatırımcılara uzun vadede daha sağlam fırsatı sunmaktadır. Ayrıca getirisi yüksek yatırımlar yapma fırsatı sunmaktadır.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…

Emlak haberler için tıklayınız…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir