Kategoriler
Ekonomi Gündem

Konut fiyatlarındaki artış en düşük seviyede

Çin ekonomisindeki büyüme hızındaki ivme düşüyor. GSYH’deki kazanç oranı düşerken konut satış oranlarındaki artışta düşüş meydana geldi. Dünyanın en büyük ikinci ekonomisine sahip olan ülke Çin olarak kabul ediliyor.

ABD ile Çin arasındaki karşılıklı ticari yaptırımlarla beraber Çin ekonomisindeki büyüme beklenilenin üzerinde yavaşlama kaydedildi. Çin’in ekonomisi üçüncü çeyrekte son 30 yılın en düşük büyüme hızını gerçekleştirirken ülke genelindeki konut satışları da son yedi ayın en düşük artışını kaydetti.

Ülkedeki Gayri Safi Yurt içi Hasıla (GSYH) ikinci çeyrekte yüzde 6.2 oranında artarken bu oran, yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 6 seviyesinde gerçekleşti. ABD ile Çin arasındaki ticari gerginliklerden kaynaklanan küresel resesyon endişelerini artırıyor. Ekonomik büyümedeki artan yavaşlık seviyesi, azalan talepten kaynaklanıyor. Çin’in ticari ortakları ve yatırımcılar Çin’deki durumu takip ediyor.

Konut fiyatlarındaki artışlar düştü

Çin’deki ekonomik büyüme oranı hız kaybederken konut fiyatlarındaki artış da düşüş yaşadı. Çin’de para sıkıntısı çeken konut satıcılarının satışlarını artırmak için fiyat kesintisine gitti. Ulusal İstatistik Bürosu’nun açıkladığı verilere göre devlet sübvasiyonul konutlarının haricinde eylül ayındaki konut satış fiyatları aylık bazda yüzde 0.53 seviyesinde yükseldi. Böylece, ülkedeki konut fiyatları dördüncü ayında da büyümesini yavaşlattı. Yüzde 0.53 oranındaki gösterge, şubat ayından beri en düşük seviyeyi gösteriyor.

“Yaşam standartları iyileşmeye devam ediyor”

Risk ve zorlukların arttığını ve Çin’in bunlarla mücadele ettiğini belirten Çin istatistik bürosu sözcüsü Mao Shengyong, “Buna rağmen ekonomi genel olarak istikrarını sürdürüyor. Ülkedeki yaşam standartları iyileşmeye devam ediyor.” sözlerini kaydetti. Mao Shengyong, verilerinin açıklanmasından sonra Pekin’in bölgesel altyapı yatırımlarını teşvik etmek için 2020 özel devlet tahvili ihracını planladığını belirtti.

ABD ile Çin arasındaki yapıcı yöndeki görüşmeleri değerlendiren IMF ise ABD ile Çin arasındaki gerginliğin azalmasını memnuniyetle karşıladığını belirtirken küresel ekonomideki büyümenin yeniden güçlendirilmesi amacıyla ticaret kurallarının acilen güncellenmesi gerektiğini kaydetti.