Kategoriler
Ekonomi Gündem

Konut grubundaki enflasyon oranı yüzde 15,31 arttı

Geçtiğimiz aya ilişkin enflasyon rakamları açıklandı. Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) paylaştığı bilgilere göre bu yılın şubat ayına ilişkin enflasyon oranı bir önceki aya göre yüzde 0,35 oranında artış gerçekleştirdi. Yıllık bazdaki enflasyon oranı ise yüzde 12,37 oranında yükseldi. TÜFE‘de (2003=2010), 2019 yılının aralık ayına oranla yüzde 1.71 oranında artış kaydedildi.

Tüketici Fiyatları Endeksi’nin (TÜFE) yıllık bazdaki ortalaması dikkate alındığında kira oranlarında yüzde 13.94 seviyesinde artış görülürken konutlardaki enflasyon, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 15,31 oranında arttı. Bu oran, yıllık bazdaki artışların olduğu en yüksek sektörün üçüncüsü olarak kayda geçirildi.

Buna göre yıllık bazda, en düşük artış haberleşme grubunda oldu. TÜİK’in yayımladığı verilere göre, haberleşme grubundaki yıllık enflasyon oranı yüzde 2,27 seviyesinde gerçekleşti.

Haberleşme grubunu giyim ve ayakkabı sektörü takip etti. Buna göre bu sektörde yüzde 5,98 oranında enflasyon yaşanırken eğlence ve kültür sektöründeki bu artış, yüzde 6,01 oranında oldu. Eğlence ve kültür sektörünü yüzde 7,36 seviyesindeki oranla ev eşyası takip etti.  

En yüksek azalış haberleşme sektöründe

Ana harcama gruplarında 2020 yılı Şubat ayında azalış gösteren gruplar arasında en yüksek azalış oranını gösteren grup, haberleşme oldu. Buna göre haberleşme grubunda yüzde 0,22 oranında, ulaştırma grubunda yüzde 0,38 oranında, alkollü içecekler ve tütün grubunda ise yüzde 1,34 oranında azalış kayda geçti.

Geçtiğimiz ay içerisinde TÜFE‘de kapsanan 418 maddeden, 146 maddenin ortalama fiyatında azalış görülürken 24 maddenin ortalama fiyatında değişim gerçekleşmedi. Öte yandan 248 maddenin ortalama fiyatında ise yükseliş kaydedildi.

Verilere göre; işlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın haricinde bu yılın şubat ayına ait TÜFE‘de ocak ayına göre değişim görülmedi. Bu gruplarda geçtiğimiz yılın son ayına göre yüzde 0,34 oranında, 2019 yılının şubat ayına göre yüzde 11,10 oranında ve yıllık ortalamaya göre yüzde 13,08 oranında artış gözlemlendi.