Kategoriler
Proje Haberleri

Konut kredisi faiz oranlarında son durum! 30 Temmuz

Geçen hafta açıklanan Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (Kurul),  bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 24’ten yüzde 19,75’e indirdi. Bu indirim sonucu bankaların konut kredisi faiz oranlarında da düşme bekleniyor.

Merkez Bankası’nın yaptığı faiz indiriminden sonra konut kredisi faiz oranlarında da indirim olacak mı konusu merak ediliyor. Peki Halk Bankası, Ziraat Bankası, Akbank, VakıfBank’ın 30 Temmuz güncel konut kredisi faiz oranları nedir?

Türkiye İş Bankası konut kredisi kullanımlarında faiz oranı hayat sigortalı aylık yüzde 1,72 belirlendi. Halkbank konut kredisi kullanımlarında faiz oranı aylık yüzde 1,53 oldu. Vakıfbank konut kredisi kullanımlarında faiz oranı aylık yüzde 1,49 olarak açıklandı. Ziraat Bankası konut kredisi kullanımlarında faiz oranı aylık yüzde 1,5 belirlendi. Garanti BBVA konut kredisi kullanımlarında faiz oranı aylık yüzde 1,53 oldu. Akbank konut kredisi kullanımlarında faiz oranı aylık yüzde 1,49 olarak tespit edildi.

Konut kredisi nedir?

Konut kredisi, satın alınacak olan evin teminat altına alınması koşuluyla bankalar tarafından verilen bir kredi türüdür. Kredinin vadesi çoğu zaman sabit konut kredisi faiz oranlarıyla 5 ila 30 yıl arasında değişebiliyor. Konut kredisine başvurmak için satın almak istenilen konuta karar verdikten sonra kredi olanakları sunan bankalar hakkında araştırma yapmak gerekir. Bizim için en uygun faiz oranlarını sunan bankaları araştırmak ve başvuru yapmak lazımdır. Kredi başvurusunun onaylanmasının ardından artık devreye gayrimenkul değerlendirme uzmanları girer. Uzmanlar, satın almak istenilen evin değerini belirledikten sonra, evin değerinin dörtte birini peşinat ödemesi olarak verme zorunluluğu vardır. Yasalar gereği, belirlenen ekspertiz değerinin yüzde 70-75’ine kadar konut kredisi alabilme imkanı mevcut. Evin kalan yüzde 25’lik ücreti içinse peşinat olmalıdır. Sözleşme süresince belirlenen faiz oranı ve vade üzerinden aylık olarak ödemeleri yapabilmek mümkündür.