Kategoriler
Proje Haberleri

Konut kredisi kullanımı yüzde 14

REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi’ Temmuz 2019 sonuçlarına göre, satışların yüzde 49’unun bitmiş, yüzde 51’inin bitmemiş konut projelerinden yapıldığı temmuzda, banka kredisi kullanımı yüzde 14 oranıyla önceki iki ay ile aynı kaldı senet kullanımı ise bir önceki aya göre 8 puan arttı.

GYODER Başkanı Doç. Dr. Feyzullah Yetgin, ‘REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi’ 2019 yılı Temmuz ayı sonuçlarını değerlendirdi. Yetgin, “Mayıs ve Haziran aylarında yüzde 14 olan banka kredisi kullanım oranının Temmuz ayında da aynı kalması, sektörün yüksek faizden olumsuz etkinlendiğini gösteriyor. Ancak Ağustos ayının ilk günlerinde kamu bankalarının başlattığı faiz indirimi hamlesiyle, özellikle beklemede olan kesimler harekete geçecek ve konut kredisi kullanımı yeniden artacaktır. Konut kredisi kullanım oranındaki artışı Ağustos ayı itibarıyla görmeye başlayacağız” diye konuştu.

REIDIN Genel Müdürü Alp Çapa da REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi sonuçlarına göre, Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 0.32, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 2.75 oranında artış gerçekleştiğini ifade etti. Çapa “Stok erime hızı rakamları değerlendirildiğinde, Temmuz ayında stoklarda adet bazında erime oranı %2.32 seviyesinde görünüyor. Temmuz ayında satışı gerçekleştirilen konutların yüzde 49’u bitmiş, yüzde 51’i ise bitmemiş konut stoklarından oluşuyor. Konut bedeli ödeme yöntemlerini incelendiğimizde, Temmuz ayında Haziran ayına göre senet kullanımında yüzde 21’lik bir artış, peşinatlı alımlarda ise yüzde 16’lık bir azalış olduğunu gözlemlemekteyiz” dedi.

REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi’ sonuçlarına göre; Temmuzda bir önceki aya göre yüzde 0.32, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2.75 ve 2010 yılı Ocak ayına göre ise yüzde 86.60 oranında artış gerçekleşti.

REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi sonuçlarına göre Temmuzda, markalı konut projeleri kapsamında yapılan konut satışlarının yüzde 5’lik (son 6 aylık ortalama yüzde 7) kısmı yabancı yatırımcılara yapılırken, bu satışlarda yüzde 38 oranında ise 1+1 özellikteki konutlar tercih edildi.