Kategoriler
Emlak Haberleri

Konut sahibi olmak artık hayal oldu!

İnşaat sektörü temsilcileri, devamlı artış gösteren inşaat maliyetlerinin de etkisiyle artık orta sınıfın konut alamayacağını dile getirmiştir. Emlakçılar ise 2022’de konutların fiyatlarında yüzde 60 artış bekliyor. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın (TCMB) 2021 Kasım ayı Konut Fiyat Endeksi’ne göre; konut fiyatları yıllık yüzde 50,5 artış göstermiştir. Emlak sektörü temsilcilerine göre ise bu artış yüzde 100’ü geçmiş durumdadır. Türkiye İstatistik Kurumu’nun Kasım 2021 İnşaat Maliyet Endeksi yıllık yüzde 48,87 artmıştır.

Üretim maliyeti yüzde 200 arttı

İnşaat sektörü temsilcileri konut üretim maliyetinin yıllık yüzde 200 arttığını belirtmiştir. Sektör temsilcileri müteahhitler için ev yapmanın zorlaştığın dile getirmiştir. Ayrıca birikimi olmayan vatandaşlar içinse sıfırdan ev almanın imkansız olduğunu vurgulamaktadır.

Artık alt sınıf ve orta sınıf konut alamaz

İnşaat Mühendisleri Konfederasyonu Başkanı Tahir Tellioğlu, çimento ve demir zamlarının sektör problemi olmaktan çıkıp bir kamuoyu problemi olmaya başladığını söylemiştir. Tellioğlu; “Artık alt sınıf ve orta sınıf ev alamaz. Fiyatlar yalnızca üst sınıfın alabileceği bir noktaya geldi. Bu maliyetlerle biz yapamayız onlar da alamazlar. Ayrıca Türkiye’de 6 milyon çürük yapı var. Maliyet artışları kentsel dönüşümü de imkansız duruma getirmesi sebebiyle problem vatandaşın can güvenliği problemi durumuna haline gelmiştir.” dedi.

Yeni bir konut almayı unutun

Cumhuriyet’ten Ali Can Polat’ın haberine göre; İnşaat Yüksek Mühendisi Hüseyin Arslan, artan maliyetlere bir önlem alınmaması durumunda ev almanın artık hayal bile olamayacağını ifade etmiştir. Ayrıca Arslan; “Şu anda bir eviniz yoksa yeni bir ev almayı unutun. Konut piyasasında zaten TL’den kaçan yatırımcılar ve evini yenilemek isteyenler hakim. Bu fiyatlarla hiç evi olmayan birisinin sıfırdan kredi çekip alması imkansız.” ifadelerini kullanmıştır.

EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, konut fiyatlarında 2022’de de en az yüzde 60’lık bir artış beklediğini belirmiştir. Ayrıca Yazıcı; “Türkiye barınma krizine doğru gidiyor. Mülk edinmek gün geçtikçe zorlaşacak ve kira fiyatları da buna bağlı yükselecek. Üstelik daha kötüsü kiralık ev kavramı gittikçe azalacak, ev bulmak zorlaşacak.” dedi.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…