Kategoriler
Emlak Haberleri Gündem

Konut satış istatistikleri açıklandı… Aydın durumunu düzeltti

Konut satış istatistikleri, eylül ayında ülke genelindeki konut satış oranlarının arttığını gösteriyor. Birinci el konutların yanı sıra yabancılara yönelik konut satışlarının düştüğü gözlemlenirken diğer kategorilerdeki rakamların arttığı görülüyor.

Geçtiğimiz ağustos ayında Aydın’da satılan konut sayısı oranında düşüş yaşanmıştı. Bu ayın istatistiklerine göre Aydın durumunu toparladı, bu yılın eylül ayında geçen yılın aynı dönemine göre satılan konut adedini yükseltti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), eylül ayına ilişkin konut satış istatistiklerini açıkladı. Konut kredisindeki faiz oranlarının düşürülmesinin ardından konut satışlarında da büyük bir hareketlenme yaşandı. Ülke genelindeki eylül ayına ilişkin konut satış rakamları 2018 yılının eylül ayına göre yüzde 15,4 oranında yükselerek 146 bin 903 adede ulaştı.

Aydın’da bu yılın eylül ayında 3 bin 354 adet konut satışı gerçekleştirildi. Aydın’da geçtiğimiz ay 2 bin 558 adet konut satılmıştı. Ağustos ayına ilişkin bu rakam geçen yılın ağustos ayına göre yüzde 10 oranında azalmaya işaret ediyordu. Aydın’da konut satışı 2018 yılının eylül ayında ise 3 bin 284 olarak kayda geçmişti.

İstanbul konut satışında en büyük paya sahip

Konut satış istatistikleri verilerine göre bu yılın eylül ayında İstanbul’da yüzde 15,8 oranındaki payla 23 bin 265 adet konut satışı gerçekleştirildi. İstanbul’u Ankara; Ankara’yı ise İzmir takip etti. Ankara’da yüzde 10.1 oranındaki payla 14 bin 906 adet konut satışı, İzmir’de ise yüzde 6 oranındaki payla 8 bin 830 adet konut satışı gerçekleştirildi. Hakkari’de ve Ardahan’da 19 adet, Şırnak’ta ise 75 adet konut satıldı.

Eylül ayında ülke genelinde satılan ipotekli konut sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 410,2 oranında artış göstererek 57 bin 811’e ulaştı. İpotekli satış payının toplam konut satışı içerisinde en büyük paya sahip olan il ise yüzde 60,1 oranıyla Artvin oldu.

İlk defa satılan konut sayısı düştü

Eylül ayına ilişkin konut satış istatistikleri arasında yer alan bilgilere göre ülke genelinde ilk defa satılan konut sayısında azalma görüldü. Ülke çapında ilk defa konut sayısı 2019 Eylül’de geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14,7 oranında azalarak 51 bin 393 adet olarak kayda geçti.