Kategoriler
Emlak Haberleri Manşet

Konut satış istatistikleri: Kredili satışlar yüzde 510 arttı!

Ekim ayına ilişkin konut satış istatistikleri açıklandı. İstanbul, Ankara ve İzmir konut satış sayılarında ilk üçe girdi. Konut satışları geçen yılın aynı dönemine göre düşüş gösterdi. İpotekli konut satış oranı yüzde 525 seviyesini aştı. İlk defa satılan konut sayısında ise aynı döneme göre azalma kaydederken ikinci el konut satışları arttı.

İstanbul’da yapılan ikinci el konut satış adedi, il genelindeki birinci el konutların satış sayısını geçti. 

Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) bugün sabah saat 10.00’da açıkladığı bilgilere göre bu yılın ekim ayında toplam 142 bin 810 adet konut satıldı. Toplam konut satışı 2018 yılının ekim ayına göre yüzde 2,5 oranla azaldı. 

En çok nerede konut satıldı?

İstanbul konut satışlarındaki birinciliğini yine korudu. İstanbul il sınırlarında satılan 24 bin 451 adet konut ile konut satış istatistikleri içinde yüzde 17,1 oranıyla en yüksek paya sahip oldu. İstanbul’u Ankara, Ankara’yı ise İzmir takip etti. Ankara’da ekim ayı içinde 13 bin 978 adet konut satılırken Başkent’in diğer şehirler arasındaki payı yüzde 9,8 oranında oldu. İzmir’de ise 9 bin 12 adet konut satışı gerçekleşti. Ege’nin başkentine ait bu veri, ülke genelinde yüzde 6,3 oranındaki paya işaret ediyor.

İpotekli konut satış sayısında büyük artış!

Ekim ayına ilişkin konut satış istatistikleri, ipotekli konut satışlarında geçtiğimiz yılın ekim ayına göre yüzde 525,1 oranındaki artışı gösterdi. Bu yılın ekim ayında ipotekli konut satışı 50 bin 411 adet oldu. İpotekli satışların toplam satışlardaki payı ise yüzde 35,3 olarak gerçekleşti. Ekim ayı içerisinde ipotekli konut satışı 8 bin 408 adet ile en fazla İstanbul’da görülürken toplam konut satışları içerisindeki ipotekli konut satış payının en yüksek olduğu il ise Artvin olarak kayda geçti. Artvin’in ipotekli konut satış payı yüzde 54,3 oranında olarak hesaplandı.

Birinci el konut satışlarında azalma

Ekim ayı içerisinde sıfır konutların satışı 50 bin 181 adet oldu. Toplam satışların içerisinde birinci el konutların payı yüzde 35,1 oranında gerçekleşirken sıfır konutların satış adedi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 32,9 oranındaki düşüşe işaret etti. 

İstanbul’da en çok ikinci el satıldı

Bu yılın ekim ayı içerisinde satılan kullanılmış konut sayısı toplam 92 bin 629 adet olarak gerçekleşti. İkinci el konut satışlarının toplam satış içindeki payı ise yüzde 29,2 olarak hesaplandı. Îstanbul’da 15 bin 463 adet, Ankara’da 10 bin 295 adet, İzmir’de ise 6 bin 45 adet ikinci el konut satışı gerçekleştirildi. 

İkinci el konut satışında İstanbul yüzde 16,7 oranındaki paya sahip olurken İstanbul’da satılan toplam konutlar arasındaki 2.el konutların payı ise yüzde 63,2 oldu.

Kaynak: Taşınmaz Haber