Kategoriler
Emlak Haberleri

Konut satışında beklenen tarihi rekor temmuz ayında geldi

Konut satışında tarihi rekor temmuz ayında geldi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, konut satışlarında Temmuz 2020 değerleri sektör açısından iç açıcı görünüyor. Bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 124,3 artış yaşayan satış değerleri, 229 bin 357 adet konut ile bizleri karşıladı. Satışlarda yaşanan artışın yılın ilk yarısında yüzde 40, aylık bazda ise yüzde 20 artışa sahne olduğu görüldü. Konutder ve Suryapı Yönetim Kurulu Başkanı Z. Altan Elmas konuya ilişkin değerli açıklamalarda bulundu.

Konut satışında beklenen rekor

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ‘Temmuz 2020’ raporunu kamuoyunun bilgisine sundu. Paylaşılan veriler ışığında temmuz ayındaki konut satışları, haziran ayının devamı niteliğinde görülmektedir. Yılın ilk yarısında yüzde 40 artışa sahne olan satışlar, aylık yüzde 20’ye tekabül etti.

İpotekli satışlar 9 kat artış yaşadı

İpotekli konut satışında yaşanan artış bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 900 oldu. Toplamda 130 bin 721 adet satışa tekabül eden değerler, Ocak-Temmuz aylarını kapsayan sürede yüzde 313,9 artışı karşıladı. Bu sayının 397 bin 95 adet olduğu açıklanırken, toplam konut satışının içerisinde ipotekli satışların payı ilk 7 aylık süreç içerisinde yüzde 57 olarak belirlendi.

İkinci el, birinci eli geride bıraktı

Konut satışında yaşanan artışla birlikte birinci el satılan konut sayısı 2019’un aynı dönemine göre yüzde 74,5 artış yakalayarak 67 bin 937’ye denk geldi. Toplam konut satışlarındaki payı ise yüzde 29,6 olmuştur. İkinci el konutlarda yaşanan artış yüzde 155’i karşılayınca, ilk defa satışı sağlanan sıfır dairelerin önemi gerilerde kaldı. 161 bin 420 adet konut satışının ikinci el olarak görüldüğü değer tablosunda birinci el konutlar için inşaat sektöründe istenilen pozitif değerlerin görüldüğü söylenemez. Geçen yılın ilk yedi ayında birinci el konutta satış oranı yüzde 40 olarak yansırken, 2013’ten 2017 yılına dek olan 4 yıllık süreçte satış seviyesi yüzde 45’te kalmıştı.

Deprem farkındalığı

17 Ağustos 1999 depremini Büyük Marmara Depremi olarak hafızalara kazınan olayın ardından 21 yıl geçmesine rağmen acılar hâlâ tazeliğini koruyor. Bu nedenle deprem gerçeğini bir kez daha hatırlamak gereklidir. Kişilerin çürük, eskimiş binaları tercihlerinden çıkarması ve birinci el konuta yönlenmesi şarttır.

Ruhsat sayılarında düşüş var

Geçtiğimiz yıllarda 1 milyonun üzerinde görülen yeni ruhsat işlemleri, 2020’de yalnızca 212 bin 231 rakamlarına denk geldi. Satışların tarihi rekorları getirdiği günümüzde ruhsat düşüşüne dair gelişmeler devam ediyor. Konut stoklarında yaşanan erimenin getirmiş olduğu ruhsat sayılarındaki düşüşün ana nedeni inşaat sektörünün henüz yeterli seviyede hareket kazanamamasına bağlıdır.

Satışlarda ‘V’ şeklinde yükseliş görüldü

Yeni normaline giriş yapan Türkiye, haziran ayında kamu bankalarının duyurduğu düşük faizli kredi fırsatlarından yarar sağladı. Kredi imkânlarının kolaylaştırıldığı son iki aylık süreçte aynı zamanda markalı konutlarda konut kampanyası görüldü. Bu sayede satışlarda yaşanan artışlar ciddi rakamları da beraberinde getirmiş ve yükselişte ‘V’ modeli görülmüştür.

Bu girişimin ardından yeniden hız kazanan sektör adına hükümet ve bakanımız başta olmak üzere, kamu bankalarına teşekkür ediyoruz. Verilen destekler sektörün ivme kazanması ve dirayetli bir duruş yakalaması adına oldukça önemli bir girişimdir.

Faiz oranlarının yükselmesi satışları etkileyecek

Geçtiğimiz iki aylık süreçte yeniden ev alma hayallerinin ardında koşan vatandaşlar için üzücü haber geldi. Faizlerin iki haftalık kısa zaman diliminde birkaç kez yükselmesiyle birlikte konutta satış ve üretim alanı olumsuz etkiyi gördü. Yüzde 1’e tırmanan kredi oranlarının, geçtiğimiz aylar boyunca 1’in altında olması vatandaşların yatırım düşüncelerini de alevlendirmişti. Bu nedenle artış yakalanan satışların devam etmesi adına kredi faiz oranlarının haziran-temmuz ayı dönemine dönmesi gerekiyor.

Birinci el için faiz fırsatları devam etmeli

Ağustos ortasında değişen faiz oranları kişilerin hayallerinden vazgeçmesine yol açıyor. Kamu bankalarının paylaşmış olduğu yeni piyasa faizleri şimdilerde 1,05 ve 0,99 olarak görülmektedir. Birinci elde 0,87 olarak devam eden yeni oranın devam etmesi ağustos ayı içerisinde de rekor satışları getirmesi açısından önemli. Yıl sonuna kadar devam ettirilecek avantajların 2020 için verimli bir ortam oluşturmasına sahne olabilir. Bizlerin talepleri arasında kredi faizlerinin yüzde 0,70 oranında sabitlenmesi var. 250’den fazla sektöre öncülük etmekte olan ve Türkiye ekonomisinde önemli bir yer tutan sektörün üretime devam edebilmesi için hükümetin yeni bir desteği düşünmesi gereklidir.

Emlak Konut haberlerine göz atmak için tıklayınız.