Kategoriler
Emlak Haberleri

Konut satışları 102 bin rakamını gördü

Konut satışları Web-Tapu uygulaması üzerinden devam ederken, çoğu vatandaş sokağa çıkmadan ev sahibi oldu. Girilen verilere bakıldığında bir ay içerisinde bu rakam 102 bin konut olarak görüldü.

Koronavirüs (covid-19) salgın hastalığına karşı tüm dünya mücadele içerisine girdiği dönemde Türkiye genelinde tedbirler arttırılıyor. Gelişmiş ülkeler ve Türkiye dahilinde ilk aşı denemelerinin gerçekleştirildiği son günlerde sevindirici gelişmeler büyük yankı uyandırdı. Ramazan ayının gelmesiyle birlikte koronavirüs ile mücadelede geri kalmayan Türkiye, genişletilen kararlar neticesinde yeni genelge düzenlemesine gidilmiş ve geçtiğimiz gün içerisinde 81 il valiliğine gönderilmişti.

Vatandaşın kalabalık ortamlarda sosyal mesafenin azalacağı düşüncesi ile pek çok uygulamada online işlem başlatıldı. Tedbirler kapsamında gayrimenkul işlemlerinin tapuya gitmeden halledilebilmesi adına hükümet yeni bir tedbir kararı almış ve Web-Tapu uygulamasını devreye sokmuştu. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’ne bağlı olan web adresi 18 Mart 2020 tarihinden itibaren aktif olmaya devam ediyor.

Konut satışları aralıksız sürüyor

Geçtiğimiz bir ay içerisinde sokağa çıkma tedbirlerinde artış gösterilmiş ve hafta sonu sokağa çıkma yasağında uygulamalara başlanmıştı. Yeni süreçte ise 23 Nisan 2020 tarihinden itibaren olmak üzere, 4 gün sürmesi planlanan sokağa çıkma yasağı uygulamaya koyuldu. Ancak vatandaşın emlak sektörüne olan ilgisi bu süreçte de devam ederek, konut sahibi olmak isteyenlerin resmi web sayfasından işlem yaptığı görüldü.

Konut satışları Web-Tapu uygulaması üzerinden son bir ayda toplamda 102 bin konut satışı gerçekleştirildi. Ayrıca 351 bin 652 işlem yapıldığı girilen veriler arasında görünüyor. En çok konut satışının gerçekleştiği bölge ise İstanbul Esenyurt oldu. Toplamda 1.531 konutun el değiştirdiği görülmektedir. Sadece İstanbul şehrinde satışlar 12 bin 989 rakamına ulaşmıştır.

Online işlemlerin devam ettiği süreçte satışlarda ikinci il Ankara oldu. 8 bin 892 konutun el değiştirdiği Ankara’yı, 5 bin 407 ile İzmir takip etti. İzmir’in ardında ise dördüncü olan ilin 3 bin 918 ile Antalya olduğu görüldü. Ayrıca 3 bin 559 satış işlemi gerçekleştiren Bursa beşinci olmayı başarmış görülüyor.

Satışlarda yoğunluk devam ediyor

Konut satışları devam ederken, en yoğun satışların gerçekleştiği diğer iller Konya, Gaziantep, Mersin, Adana ve Kocaeli oldu. Borcunu ödeyen 43 bin 487 vatandaş ise sokağa çıkmadan Web-Tapu üzerinden ipoteklerini kaldırdı. Bankalardan kredi çeken 29 bin 558 vatandaş ise Web-Tapu üzerinden ev sahibi olmuş, 31 bin 133 vatandaş kredi için bankaya teminat göstermiştir.