Kategoriler
Emlak Haberleri

Konut satışları fiyat artışına bağlı duraksayabilir

Konut satışları yaşanan fiyat artışları nedeniyle durma noktasına gelebilir. Konuya ilişkin değerli açıklamalarda bulunan Konya Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay, mal sahiplerini tedbirli olmaları konusunda uyardı. Satışlarda artış yaşandığını görenler zam yapıldığı sürece emlak sektöründe yeni bir duraksamaya yol açabilir. Bu yüzden mal sahiplerinin duyarlı davranması ve alıcılara yardımcı olması gerekiyor.

Konut satışları gayrimenkule yön kazandıracak

Konya Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay, hükümet teşvikli çıkarılan destek paketlerinden oldukça memnun. Ancak bu durumun önüne ket vuran mal sahipleri ve özel bankalar uyarıldı. Emlak piyasasının hareketliliği adına yapılan bu girişimde büyük engellere sebep veren mal sahipleri ve özel bankalardan daha duyarlı bir duruş talep ediliyor.

Özellikle orta ve orta üst sınıf olarak desteklenen kredi destek paketlerinin yanı sıra maddi nedenden ev sahibi olamayanların önü açıldı. Altınay, kamu bankalarının ortaya çıkardığı düşük faiz oranlarına karşı oldukça mutlu. Hükümetin aldığı karar sonucunda gayrimenkul sektörünün yeniden canlandığını aktaran Altınay, birinci el evler için 0.64, ikinci el evler için 0.74 faiz oranlarının ilk başta devlet bankalarıyla başladığı söylendi. Özellikle maddi imkansızlıklar altında boğuşan kitleyi düşünen emlakçıların yeni talebinden bahseden Altınay; ikinci el ev için faiz oranlarının birinci el evdeki gibi olmasının daha doğru olacağından bahsediyor. Böylece hem vatandaşların hem de emlakçıların menfaatine yarayacak bu süreçte daha hareketli günlere adım atılmış olunacak.

Hükümet destekli sektörlerin başında gayrimenkul geliyor

Hükümet tarafından atılan adımların olumlu sonuçlar verdiğinden bahseden Altınay, yaşanan hareketliliğin piyasayı canlandırdığından söz etti. En büyük temennisinden biri bu dönemden sonra sektörün daha fazla hareket kazanması. Ancak kamu bankalarının talep edilen miktarı her zaman karşılamadıklarını gören Altınay, bu durumun yeterince sıkıntılı olduğundan söz etmekte. Talep edilen miktarda kredi başvurusu onaylanmadığı için işlemlerin yarıda kalma tehlikesiyle yüzleşen emlakçılar, çoğu satışın bu nedenle bozulmasından şikayetçi. Kamu harici destek veren diğer bankaların özeller olduğunu dile getiren Altınay; “Hükümet desteği sayesinde özel bankalarında düşük kredi uygulamalarında yer alması ve halkın yanında olmaları bekleniyor” dedi.

Kısa zamanda büyük fiyat artışları var

Faiz oranlarının düşmesini fırsat bilenler konutlar üzerindeki satış bedelini yükseltmekten geri kalmadı. Bu durumun piyasayı yeniden durgunluğa sürükleyebileceğinden söz eden Altınay, konut satışlarında ani durma kararlarını gözlemlediklerinden bahsetti. Gayrimenkul sahiplerinin fiyat yükseltmesi karşısında balon fiyatlara maruz kalmak istemeyen alıcı ve yatırımcılar bekleme durumuna geçiyor. Yaşanan bu olumsuz bekleyişler ise yeniden gayrimenkul sektörünü durma noktasına getirebilir.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının aldığı son kararı hatırlatan Altınay, fırsatçılara kimsenin izin vermemesi gerektiğini belirtiyor. Haksız kazancı kendine hak görenlere rastlanılırsa en kısa zamanda ihbar edileceklerdir.

  • Emlak fırsatçılarına ilişkin diğer haberlere göz atmak için tıklayınız.