Kategoriler
Emlak Haberleri

Konut satışları İstanbul’un ilçelerini öne çıkardı

Konut satışları İstanbul’un belirli ilçelerinde tavan rakamlara ulaştı. Özellikle yılın son 5 ayına ilişkin paylaşılan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verileri geçtiğimiz seneye göre azalma yaşarken, bu yıl için 14 ilçede artış gösterdi.

Konut satışları İstanbul’u yeniden öne çıkardı

Türkiye İstatistik Kurumu’nun son paylaştığı verilere ilişkin Coldwell Banker tarafından “İstanbul’un Koronasavar İlçeleri” başlıklı araştırma yapılmıştır. Yapılan araştırmaya göre, Türkiye’de mart ayından itibaren kendini hissettiren yeni tip koronavirüs (covid-19) salgın hastalığı etkisini gayrimenkulde de gösterdi. Yılın ilk 5 ayında Türkiye geneline ilişkin konut satışları 437 bin 757 rakamına ulaştı. Bir önceki yılın aynı döneminde yer alan tabloya göre yüzde 2,2 düşüş yaşandığı rahatlıkla söylenebilir.

Paylaşılan son düşüş oranına bakıldığında İstanbul, Türkiye genelinin 2 katına çıktı. Konut satışları bakımından neredeyse ülkeyi sırtlayan İstanbul’un ocak ve mayıs döneminde ev satışları yüzde 4,9 azalmıştır.

Nüfus bakımından da oldukça yüksek olan İstanbul ilinin 36 ilçesinden 14’ünde konut satışları öne çıkıyor. Ancak geriye kalan diğer 22’sinde azalma yaşandığı tespit edilmiştir.

Ümraniye ilk sırada yer alan ‘Koronasavar İlçe’ oldu

En yüksek artışın Ümraniye ilçesinde görüldüğü aktarılırken bu rakamın yüzde 28,66 olduğu belirlendi. İkinci sırada gelen Sultangazi ise ilk ilçeyi yüzde 15,54 ile takip etmiştir. Bir üçüncü sıraya yüzde 13,41 ile yerleşen Beylikdüzü’nü takip eden diğer ilçeler şöyledir; Gaziosmanpaşa yüzde 11,84, olarak ortaya çıkarken, Bayrampaşa yüzde 11,81 satış rakamlarını katladı. Diğer 5 ilçenin satış rakamları ise iki haneli gerçekleşmiştir.

Artış oranının Küçükçekmece’de iki hane üzerinden çıktığı görülürken, bu değer yüzde 9,69’a ulaşmıştır. Küçükçekmece’den sonra gelen diğer ilçeler; yüzde 8,29 ile Çekmeköy, yüzde 6,9 ile Bahçelievler, yüzde 4,8 ile Bağcılar, yüzde 2,69 ile Maltepe, yüzde 1,7 ile Kağıthane olmuştur. Son sıralara yerleşmeyi başaran üç diğer ilçeden Beyoğlu 1,7 yüzde artış yaşarken, Beyoğlu’nu peşi sıra takip eden Beykoz’da yüzde 0,79, Eyüpsultan’da ise yüzde 0,63 oranlı artış yaşanmıştır.

Zeytinburnu konut satışında geride kaldı

Yılın 5 ayına oranla yapılan değerlendirmede konut satışları İstanbul’da en düşük Zeytinburnu ilçesine ait oldu. Gerilemeyi yüzde 46,77 ile yaşayan Zeytinburnu’nu takip edenler ise; yüzde 27,98 ile Şişli, yüzde 25,16 ile Sarıyer, yüzde 19,32 ile Tuzla, yüzde 18,34 ile Büyükçekmece, yüzde 17,64 ile Silivri olmuştur.

Azalma oranında iki haneli rakamları yakalamayı başaran diğer ilçeler ise şöyledir; yüzde 12,82 ile Pendik, yüzde 12,63 ile Bakırköy, yüzde 12,62 ile Ataşehir, yüzde 11,63 ile Fatih, yüzde 10,04 ile Esenyurt, yüzde 10,01 ile Sancapte olarak görülüyor.

Azalma yaşayan diğer ilçelerden Beşiktaş yüzde 9,57 ile sahneye çıktı. Beşiktaş’ı takip eden diğer ilçeler ise; yüzde 8,32 ile Kartal, yüzde 5,25 ile Üsküdar, yüzde 5,2 Esenler, yüzde 5,09 Başakşehir, yüzde 4,7 Avcılar, yüzde 2,58 ile Sultanbeyli, yüzde 1,13 ile Arnavutköy ve yüzde 0,27 ile Güngören oldu.

Yeni konut arayışlarında yeşil alan ve deprem güvenliği öne çıkıyor

Coldwell Banker Türkiye Ülke Başkanı Gökhan Taş, AA muhabirine konuya ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Yapılan açıklamada, son birkaç aydır dünya gündemini sarsan yeni tip koronavirüs (covid-19) etkilerini Türkiye üzerinden bahseden Taş; salgının ülke genelinde etkilediği en demir sektörlerden birisi olan gayrimenkul olduğundan söz ediyor.

Taleplerde yaşanan değişimleri ciddi bir yöne sokan pandemi dönemi şehir dışındaki bölgelerde satışları arttırdı. Özellikle Zeytinburnu, Şişli ve Bakırköy gibi İstanbul’un en yoğun ilçelerindeki taleplerde büyük gerilemeler söz konusu. Taş, dönem içerisinde tüketici isteklerinin değiştiğini söylüyor. Buna göre, tüketici artık yeşil alanları ve sosyal izolasyon durumunda depreme dayanıklı evlere sahip olmak istiyor. Bu nedenle İstanbul’daki konut satışları Ümraniye ve Çekmeköy arasında yükselişe geçti. Bu durumun özellikle istatistiksel olarak kanıtlandığını belirten Gökhan Taş, en büyük satışın bu nedenle Ümraniye’de olduğunu aktardı. Buranın tercih sebebinin altında yatan en büyük sebebin yeni yapılaşma alanı olduğu herkesçe bilinmektedir.