Kategoriler
Emlak Haberleri

Konut satışları neredeyse 4 kat artış yaşadı

Konut satışları nihayet beklenen meyveleri vermeye başladı. Kamu bankalarınca başlatılan konut kredi faizlerindeki düşük oran sayesinde gayrimenkul sektöründe yoğun bir hareketlenme görülüyor. Uzmanlar ev alma hayali kuran kesime biran evvel harekete geçmesi konusunda uyarıda bulundu. Hükümet teşvikli düşük faiz oranlarının ev almak için en uygun zaman olduğunu hatırlatan temsilciler, son 2 haftada normal zamana kıyasla 4 kat bir talep söz konusu olduğundan bahsetti. Geciktiğiniz takdirde eldeki konut stokları tükenebilir ve hayallerinize ait evi bulamayabilirsiniz.

Konut satışları için gözle görülür artış söz konusu

Geçtiğimiz 1 Haziran Pazartesi günü normalleşmeye adım atan Türkiye’de hükümet teşvikli kredi destek paketleri kamu bankalarınca açıklanmıştı. Ayrıca gayrimenkul sektörüne hareketlilik kazandırmak adına yapılan girişimlerden bir diğeri düşük faiz oranları olmuştur. Tarihi indirim olarak söylenilen bu faiz oranları karşısında bankaların ve satış ofislerinin kapısını aşındıran kişiler, sektör üzerindeki durgunluğun üzerini süpürdü. Özellikle son iki hafta içerisindeki bu hareketliliğin konut satışlarına yansıdığı rahatlıkla görülebilir.

Gayrimenkul Değerlendirme Platformu Endeksa’nın Üst Yöneticisi Görkem Öğüt, satışlara ilişkin değerli açıklamalarını AA muhabiriyle aktardı. Endeksa verilerin ele alındığı açıklamada, Türkiye genelinde konut satış fiyatlarının Aralık 2018’den itibaren düşüşe geçtiğini hatırlatarak, bu durumun ancak Eylül 2019 tarihinden itibaren yeniden yükselişe meyil verdiği söylendi.

Tüm dünyayı olumsuz etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (covid-19) salgın hastalığının etkisi Türkiye üzerinde görüldüğü mart ayından itibaren ülke genelinde konut satışları fiyatını arttırdı. Öğüt’e göre yaşanan artışın piyasada karşılık görmemesinin en büyük nedeni arasında karşılanacak talep olmamasıdır. Ancak bu durumun değiştirilmesi adına kamu bankalarının açıkladığı düşük faiz oranlı kredi desteklerinin ardından satışı yapılan konutların fiyatlarında artış yaşandı. Özellikle ikinci elde görülen bu artışların yapılan analizlerde yüzde 6 oranına tekabül ettiği görülmekte. Bu artışı yeniden göz önüne aldığımızda ise 2019’da yaşanan artışla birlikte normal görülebileceğinden söz edebiliriz.

İkinci el konut fiyatlarında artış yaşanıyor

Konut kredisinde ortaya çıkan tarihi fırsatlar sonrası ikinci elde fiyat artışı yaşandığını dile getiren Öğüt, artışın en çok İstanbul’da yüzde 5,96 olarak kaydedildiğini paylaştı. İstanbul’u takip eden bir diğer il İzmir’de ise bu oran 5,86’yı karşılamakta. İzmir’den sonra sıralamada üçüncü olan Ankara’da ise bu oran yüzde 6,17 seviyesine erişmiştir.

Yatırımcıların ev sahipliği yaptığı ve gerek kira gerekse de yatırım olarak elinde tuttuğu konutlar göze alınırsa bu süre zarfında zarar görmüş olmaları olasıdır. Buna istinaden görüşlerini paylaşan Öğüt, yaşanan fiyat artışının zarar gören kesimin bir reaksiyonu olabileceğinden söz ediyor. Fakat Öğüt’ün en büyük uyarısından biri piyasanın yüzde 6 oranındaki ani değişimi kaldırabilecek duruma henüz erişmediği oldu. Öncelikle alım gücünün düzelmesi gerektiğini söyleyen Öğüt, fiyat artışlarında yaşanan tepkilerin de bu nedenle ortaya çıktığı görüşünde. Özellikle bu dönem konutunu elden çıkarmak isteyenlerin sadece satış odaklı olması gerektiğinden söz eden Öğüt’ün, kar oranını düşünmeden hareket etmeleri gerektiği söyleniyor. Yaşanan bu durumun kar değil eldeki konutu çıkarmak için bir fırsat olduğu söylenebilir.

Konut taleplerinde 4 kat artış yaşandı

EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı ise ev almak için niyeti olanlara karşı açıklamalarda bulunduğu görüldü. Yazıcı, maddi anlamda gücü yetmeyen birçok vatandaşın kredi kullanabilir hale geldiğini söylüyor. Son 2 haftalık sürece ilişkin verilere bakıldığı zaman taleplerde yaşanan 4 misli artış rahatlıkla görülebilir. Özellikle şu an birikmiş ve karşılanmamış talepte yoğunluk görülmekte.

Bunun zaman içerisinde normal bir düzen yakalayacağını dile getiren Yazıcı, bu yoğunluğun bir süre sonra kesileceğinden bahsetti. En önemli gerçeğin faiz oranını düşürdüğünüzde aynı ödeme miktarı ile kredi kullanılabilir kişi sayısında 3-4 misli artış yaşanması. Böylece satın alma motivasyonunun kazanıldığı aşikardır.

Talep ve arz dengesindeki son iki haftalık bir şaşırma olduğundan bahseden Yazıcı, uzun süredir elde bekleyen konut stoklarında erimelerin meydana geldiğinden söz ediyor. Bu da arz edenin fiyatlarda artış göstermesine neden olurken, fiyatların yukarı doğru hareket ettiği doğrulanmış olmaktadır. İstatiksel olarak bu oran yüzde 5 ila 15 arası bölgelere göre değişmekte.