Kategoriler
Emlak Haberleri

Konut satışlarında hormon etkisi görüldü

Konut satışlarında hormon etkisi olduğuna dair konuşan CHP Genel Başkan Başdanışmanı ve İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, çarpıcı iddialarda bulundu. Yılın ikinci çeyreğine ait rekor konut satışlarının yalnızca ikinci el için geçerli olduğu görülürken, markalı konutlar sınıfta kaldı.

Konut satışlarında ikinci el tercih edildi

CHP Genel Başkan Başdanışmanı ve İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, “Paylaşılan verile göre 190 binlik toplam satışın yarısı ikinci el konut olarak görülüyor” dedi.

İkinci el ve birinci el markalı konutlar arasında satış dengesinin sağlanamadığı tespitlerde yer aldı. İnşaat çağı olarak adlandırılan Türkiye’nin yeni döneminde, alıcıların tercihi ikinci el dairelerden yana oldu. Bir zamanlar sıfır konutların kapış kapış satıldığı, inşaat sektörünün ‘Altın Çağı’ geride bırakılırken, tabloda keskin bir değişim yaşandı.

Eski bankacı Erol Taşdelen’in araştırmalar kapsamında hazırlamış olduğu tabloya yakından bakalım:

konut satis adetleri

Üstteki tabloda yer alan bilgiler ışığında bu yıl, ikinci el konut satışlarında patlama yaşandı. Ancak, markalı konutların satışta yeterince şanslı olmadığı görülüyor. 1 Haziran 2020 tarihinde kamu bankalarının başlatmış olduğu düşük faizler yılın ilk 6 ayında, geçen yılın aynı dönemine kıyasla daha az sıfır konut satışı gerçekleştirmiş. Geçtiğimiz yıl satılan markalı sıfır konutların sayısı 206 bin iken, bu yıl bu rakam 197 bine ulaşmıştır. İkinci el konut satışlarında yine yılın ilk 6 ayındaki değerlere göre, 299 bin rakamı 426 bine fırlamıştır.

Vatandaşlar markalı konutlardan uzak duruyor

Erdoğan Toprak tarafından gözler önüne serilen dengesizliğin nedeni araştırıldı. Taşdelen’in iddiaları arasında, “markalı konut” üretimi yapan inşaat şirketlerinin konut bedellerine getirdiği fahiş zamlar dengesizliğe neden oldu. Vatandaşın düşük faizli kredi imkanlarının yalnızca ikinci el için kullandığı süreçte, şirketler alıcılar arasında itibar kaybı yaşıyor.

Yatırım Amaçlı Konut Alımı Sonlandı

Gayrimenkul uzmanı Ahmet Büyükduman’a göre, alıcılar artık yaşam amacıyla konut almaktadır. Geçmiş dönemlerde markalı konut satın alan alıcıların genellikle yatırım amacıyla aldığı biliniyor. Konuta yatırımın geride kaldığı süreçte ise sektöre dair iştah azalması yaşandığı görüldü. Bu da bitmiş konutlardaki talebin azalmasına neden olmuştur.

Özetle; yatırım amacıyla alınan ancak, hâlâ inşaatı devam eden markalı konutlardan konut alma durumu sonlandırıldı. Yatırımın konut üzerine olmamasındaki başlıca nedene bakılacak olursa, fiyatların eskisi gibi katlanarak artmadığı sonucuna erişilebilir.

Markalı konut fiyatlarında balon dönemin yaşandığını belirten Atilla Yeşilada, alıcılara fiyatların en az yüzde 10 ila 20 arasında düşüş yaşayacağını hatırlattı. Konuttan daha iyi kazandıran yatırım araçlarının öne çıktığı 2020’de, markalı konut satın alımlarında düşüşün yaşanması beklenen bir sonuçtur.