Kategoriler
Ekonomi Emlak Haberleri

Konut ve araç alacaklara iyi haber

Araç ve konut alacaklara kolaylık sağlayıp rahat bir nefes aldıracak gelişmeler bekleniyor.

Merkez Bankası’nın faizleri 425 baz puan düşürerek yüzde 24 puan seviyesinden yüzde 19,75 puanına indirmesi araç ve konut kredilerine de yansıyacak. Puan indiriminin sonrasında döviz kurlarında düşüş yaşanırken uzmanlar kredilerde 3 puanlık bir indirim yaşanacağını tahmin ediyor.

Konut kredisindeki faiz oranı aylık ortalama yüzde 1,50’nin üzerindeyken faiz indirimleri ile birlikte yüzde 1,20’ye seviyelerinde dolaşacak. Yıllıkta yüzde 21 sularındaki taşıt kredisi faiz oranı ise aylık bazda yüzde 1,50’lere inmesi bekleniyor.

Düşüş nasıl yansıyacak?

Üç puanlık indirimin gerçekleşmesi hâlinde piyasadaki aylıkta en düşük olan konut kredisi faiz oranı olan yüzde 1,47 yerini yüzde 1,22’ye bırakacak. Bu durumda, yüzde 1,47 faiz oranına sahip 10 yıl vadeli 100 bin liralık bir konut kredisinde 114 bin liralık faiz bedeli, yüzde 1,22 faiz oranındayken 90 bin lira olabilecek.

Taşıt kredilerindeki faiz oranında düşüşle beraber 60 ay vadeli 50 bin lira değerindeki taşıt kredisinde 39 bin liralık faiz bedeli üzerinden ortalama 7 bin liralık düşüş olarak yansıyacak.

Yüzde 1’e yakın faiz oranı bekleniyor

Uzmanlara göre, faiz oranlarındaki düşüş bunlarla sınırlı olmayacak. Eylül ayında gerçekleştirilecek bir sonraki Merkez Bankasının toplantısında da yapılacak indirimler konuşulacak. Bu ay yapılan indirime benzer bir indirim yapıldığında ise konut kredilerinde yüzde 1’e yakın indirimler yaşanabilecek.

Faiz oranları zirveye ulaşmıştı

2017 yılının Mart ayında yüzde 0,92’ye kadar inen ve 2018’in Nisan ayında yüzde 1,24 ile son zamanların en yüksek seviyesine ulaşan konut kredisi faiz oranları, döviz kurlarındaki aşırı artış ile beraber yüzde 2,5 seviyelerine kadar çıkmıştı. Yıllıkta ise yüzde 30 seviyelerine çıkan faiz oranları konut satışlarını oldukça azalttı.

Haziranda ülke genelinde 61 bin 355 konut satışı gerçekleşti. Haziran’daki konut satışı bir önceki aya göre yüzde 33,26’ya gerilerken bir önceki yılın Haziran ayındaki konut satışına göre yüzde 48,6 seviyesinde azalma görüldü.