Kategoriler
Gündem

Koronavirüs aşısıyla ilgili haberler gerçeği yansıtmıyor

Bugün sabah saatlerinde yayımlanan haberlere göre; Çin’in Rusya Büyükelçisi, koronavirüse karşı aşının bulunduğunu açıkladı. Ancak Teyit.org’un haberine göre; ilacın geliştirildiğine ilişkinin haberler, büyükelçinin açıklamalarını yanlış anlamadan ibaret. 

Bugün yayımlanan habere göre Çin’in Rusya Büyükelçisi Zhang Hanhui, yeni tip koronavirüs salgınına karşı, aşının bulunduğu ancak piyasaya sürmek için son testlerinin yapılmasının beklendiğini duyurdu. Çin’in Büyükelçisi Hanhui hatta bu ayın sonuna kadar Çin’deki bütün şehirlerdeki hayatın normale döneceğini açıkladı.

Haberlerde Zhang Hanhui’nin Moskova’daki Rus basınına yaptığı açıklamada “Çin’deki bilim insanlarımızın bulduğu ilaç etkisini kanıtladı ve testler başarılı şekilde devam ediyor. İlaca yönelik çalışmaların son kısmının kısa süre zarfında bitirilmesi hedefleniyor ve şubat sonuna kadar Çin’deki tüm şehirlerde hayat normale dönecek. Virüsün yayılma merkezinde ise hayatın mart sonuna kadar düzelmesi planlanıyor. Dünya Sağlık Örgütüyle çalışıyoruz. Ekibimizin içinde 2 Rus bilim insanı da var. Rusya’ya ve halkına destekleri için teşekkür ederiz.” ifadelerini kullandığı iddia ediliyor.

Klinik çalışmalara nisanda başlanacak

Bugün yer alan haberlerde Büyükelçi, Çin’deki hayatın şubatın sonuna kadar normale döneceğini açıklasa da Teyit.org’da yer alan bilgiler, Çin Büyükelçisi’nin açıklamasının yanlış anlamadan ibaret olduğunu savunuyor. Buna göre; Büyükelçi, aşının geliştirilmesi konusunda Çin ve Rus bilim insanlarının önemli gelişme kaydettiklerini söylüyor.

Yanlış bilgiyi içeren haberler ise Çin Küresel Televizyon Ağının yayımladığı bir haberden kaynaklanıyor. Ancak bu haberde büyükelçinin aşının bulunduğunu söylediğine dair bilgi yer almıyor. Çin Sağlık ve Teknoloji Bakanlığı, aşı üzerindeki klinik çalışmalarının en erken nisan ayında başlanabileceğini duyurdu. Aşının henüz bulunmadığına dair açıklamaya Dünya Sağlık Örgütünün İnternet adresinden ulaşılabiliyor.

Çin basınındaki haberlerde ise aşının geliştirilmesi için zamana ihtiyaç olduğuna dair bilgiler yer alıyor.