Kategoriler
Gündem

Koronavirüs ilaç ve tedavi ödemelerine yeni düzenlemeler getirdi

Yeni tip koronavirüs salgın hastalığı tüm dünya ülkelerini küresel krizin eşiğine getirdi. Bu süreç içerisinde nasibini alan Türkiye, ülke genelinde getirdiği yasakları koronavirüsle mücadele kapsamında arttırmaya devam ediyor. Yayımlanan yeni tebliğe göre salgın hastalıkta tanı ve tedavilerin acil kapmasına alındığı ve bu süreç içerisinde sağlık hizmetleri veren kurumların ücret talep etmesi yasaklandı.

Koronavirüsle mücadele kapsamında ücret alınmayacak

Yeni sağlık uygulama tebliğine göre göre salgın hastalığa yakalananların tedavisi acil kapsamında görülmesi kararlaştırıldı. Özel olarak nitelendirilen hastaneler bu sürece uyum sağlaması adına getirilen yeni maddelerde; tedavi gören hastalardan muayene katılım payı dahil ilave ücret talep edilmesi yasaklandı. Ayrıca virüs tedavisi gören hastalar ilaçlarını hastaneden temin edebilecek.

Sağlık Bakanlığı tarafından düzenlenen Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) yeni değişiklikleri Resmi Gazete aracılığıyla duyuruldu. Yürürlüğe giren yeni tebliğ koronavirüsle mücadele kapsamında önemli detaylara sahip.

Tebliğin içeriğinde yer alan 1.7 numaralı maddenin üçüncü fıkrasında yer alan “acil hal” yeni bir tanıma sahip oldu. Böylece salgın hastalıkların acil hal duruma sokulduğu tebliğe göre özel hastaneler vakaları geri çeviremeyecek ve herhangi bir ücret talebinde bulunamayacak.

Yeni tebliğe göre yapılan acil hal tanımı

Ani gelişen hastalıklar, kaza, yaralanma ve benzeri durumlarda olayın gerçekleşmesinden itibaren ilk 24 saat içerisinde tıbbi müdahale gerektiren durumlar ile ivedikle tıbbı müdahale yapılamadığı veya başka bir sağlık kuruluşuna nakil sırasında hayatın ve/veya sağlık bütünlüğünün yitirilme riski oluşacağı kabul edilen durumlar ile pandemi süresince belirtilen pandemi olgularına yönelik tanı ve tedavileri kapsamaktadır. Bu nedenle sağlanan sağlık hizmetleri acil sağlık hizmeti olarak kabul edilmektedir.

Sağlık Uygulama Tebliği içerisinde yer alan “ilave ücret alınmayacak sağlık hizmetleri” başlığında 1.9.3 maddesine göre pandemi olguları, tanısı ve tedavisi yazıya dahil edildi.

Tedavi esnasında kullanılan ilaçlar SGK ödemesine eklenecek

Yeni tip koronavirüs salgın hastalığına karşı herhangi bir tedavi yöntemi bilinmezken; hastalara uygulanacak ilaçlar sgk ödemesi kapsamına giriyor. Tebliğde yer alan düzenlemelere bakıldığında 2.1.2.B maddesinin birinci fıkrasının d bendinde yer alan “tanımlı ilaçlar” maddesine göre “Sağlık Bakanlığı’nın pandemi süresi boyunca hastanelere temin edilen pandemiye yönelik ilaçlar” düzenlemesi getirildi. Bu süreçte hastalara uygulanması beklenen ilaçlar SGK ödemesi kapsamına alındı.