Kategoriler
Gündem

Koronavirüse karşı limanlar da tedbir alıyor

Çin’in Vuhan şehrinden dünyaya yayıldığı açıklanan yeni tip koronavirüsüne karşı Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) küresel düzeyde acil durum ilan etti. Virüslü vaka sayısı artarken DSÖ’nün ardından Sağlık Bakanlığı da virüse karşı önlemler aldı. Havalimanlarına termal kamera yerleştirilmesinin ardından limanlarda sağlık denetim merkezleri virüs için harekete geçti.

Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü Ambarlı Sahil Sağlık Denetleme Merkezi’nden Sorumlu Tabibi Doktor Murat Serdar Karadeniz, gazetecilere açıklamalarda bulundu. Türkiye’de 33 sağlık denetleme merkezinin halk sağlığını tehdit edebilecek tüm durumlar için hazır durumda olduğunu bildiren Karadeniz, limana gelen gemilerin çoğunun konteyner ve kuru yük gemisi olduğunu söyleyerek “Bu gemiler yaklaşmadan önce son 24 saatte bize sağlık bildiriminde bulunurlar. Bu raporda son 10 limanı ve tayfa listesi de vardır. Halk sağlığını tehdit edecek herhangi bir durum var ise biz bunlara pratika vermeyiz. Pratika geminin sağlık yönünden herhangi bir sıkıntısı olmadığı ve yanaşarak yükünü boşaltabileceği ya da yeni yük alabilmesi iznidir.” ifadelerini kullandı.

Gemiler açıkta kontrol ediliyor

Limana yaklaşan geminin kaptanından -varsa gemi doktorundan- sağlık bildirimleri yaptırıldığını dile getiren Doktor Murat Serdar Karadeniz, bu bildirimlerde soruna rastlanıldığında, gemide şüpheli bir durum olduğunda, geminin açıkta karantinaya alındığını ifade etti.

112 Acil Servis ekipleriyle koordineli olarak çalıştıklarını söyleyen Doktor Karadeniz, herhangi şüpheli bir durumda acil servis ekiplerine haber verdiklerini belirterek “Bulaşıcı hastalıklarda kullandığımız negatif basınçlı sedyelerle gelinir, gemideki hastalar bu şekilde tahliye edilir. Daha öncesinde Sağlık Bakanlığının belirlediği referans hastanelerimize transferini sağlarız.” diye konuştu.

Halk sağlığını tehdit edecek bütün konular için iş akış şemasının hazır olduğunun altını çizen Karadeniz, önlemlerin yalnızca enfeksiyon ve koronavirüs hastalığı için olmadığını belirtti. Yeni tip koronavirüsün enfeksiyon türü olduğunu bildiren Doktor Murat Serdar Karadeniz, bulaşıcı hastalıkla ilgili gerekli donanıma sahip olduklarını kaydetti. Doktor Karadeniz “Bulaşıcılığı açısından da tüm personel ve ben hazırlanarak gemiye gideriz. Şu ana kadar herhangi bir koronavirüs vakamız olmadı. Eğer olur ise gemi içerisinde tetkiklerimizi yaparak zaten numunelerimizi orada alacağız.”” diye konuştu.