Kategoriler
Ekonomi Gündem

Kredi kartlarına komisyon sınırlaması

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), kredi kartlarından yapılan alışverişlerden bankaların alacağı komisyon oranına üst limit getirdi. Buna göre, bankalar, anlaşmalı olduğu iş yerlerinden alacağı komisyon oranı, yüzde 1.6 seviyesinin üzerinde olamayacak. TCMB’nin Resmî Gazete’de yayımlanan kararı 1 Kasım’dan itibaren geçerli olacak.

Mevcut uygulamada bankaların iş yerlerinde yapılan kartlı alışverişlerden keseceği komisyonun oranının üst sınırı bulunmazken 1 Kasım 2019 tarihinden itibaren bu sınır, 1.60 olacak.

“Mevduat ve Kredi Faiz Oranları ve Katılma Hesapları Kar ve Zarara Katılma Oranları ile Kredi İşlemlerinde Faiz Dışında Sağlanacak Diğer Menfaatler Hakkında Tebliğ” başlıklı tebliğ, önümüzdeki kasımın ilk gününden itibaren geçerli olacak. Tebliğe göre, taksitli mal ve hizmet alımlarında en düşük oran her bir ilave taksit için en az 0.89 puan artırılacak.

Ayrıca, 12 gün sonra yürürlüğe geçecek olan tebliğde şu madde de yer aldı:

“İşlem tutarının üye iş yerinin serbest kullanımına ertesi gün aktarılmaması hâlinde, söz konusu azami komisyon oranları, aylık yüzde 1,60’lık oran ve işlem tarihinin ertesi günü ile işlem tutarının üye iş yerinin serbest kullanımına geçmesi arasında kalan gün sayısı dikkate alınarak düşürülür.”

Sevindirici ama yetersiz

Esnaf ve sanatkârların kullandığı POS cihazlarından alınan komisyon oranlarına sınırlama getirilmesinin sevindirici nitelendiren Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, yakın zamanda alınan benzer kararları da dile getirerek esnafların yükünün hafifleşeceğini ifade etti. Palandöken, ayrıca, kararın yetersiz olduğunu da dile getirdi.

Sözcü gazetesinin haberine göre; Bendevi Palandöken, “1 Kasım 2019 tarihinden itibaren Merkez Bankası tarafından bankaların üye iş yerlerinden kesilen komisyon oranları 1.60 olarak sınırlandırıldı. Bu sevindirici bir karar. Gecikme faiz oranları ise 2.40’dan 2’ye düşürüldü. Alınan bu kararlar ile esnafımızın POS yükü eskiye oranla azalacak. Ancak yeterli değil.” diye konuştu.