Kategoriler
Ekonomi

Kripto para piyasası Ethereum Shangay Güncellemesini bekliyor

Kripto para piyasası oyuncuları, Ethereum ağındaki güncelleme adımlarını takip etmektedir. Ethereum, piyasada en fazla kullanılan altcoinlerden biridir ve 2022 yılı Eylül ayında gerçekleşen Merge adımının ardından şimdi de Shangay güncellemesi öncesinde bekleyiş devam etmektedir. Bu yazıda Bitay Araştırma Departmanı Analisti Alper Samet Yorak, güncellemenin Ethereum fiyatı ve sektör üzerindeki olası etkilerini analiz etmektedir.

Ethereum Shangay güncellemesi

Shangay Güncellemesi, Ethereum ağında gerçekleştirilecek bir yükseltmedir. 12 Nisan 2023 Çarşamba günü gerçekleştirilmesi beklenmektedir. Güncelleme, yaklaşık 32 milyar dolar değerindeki 18 milyonu aşkın Ethereum’un kilidini açacaktır. 18 milyon adet Ethereum, toplam kilitli Ethereum’ların yaklaşık yüzde 15’ine tekabül etmektedir. Ve Ethereum ağı, staking hizmeti vermeye başladığı 2020 yılından bu yana ilk kez Ethereum stake eden yatırımcıların paralarını çekmelerine izin verecek.

Ethereum fiyatı ve olası etkileri

Ethereum fiyatı, güncelleme sonrasında nasıl etkileneceği merak edilmektedir. Bir kesim, açılacak kilitler sonrası yüksek miktarda satış gelebileceği endişesine sahip iken diğer taraftan stake edilen Ethereum’ların mevcut fiyatının düşük olması ve birçok yatırımcının sahip olduğu Ethereum’larını tekrar stake edebileceği beklentisiyle ciddi bir satış baskısıyla karşılaşılmayacağı düşüncesi hâkim.

Ethereum fiyatını etkileyecek faktörler arasında, piyasada oluşacak talep, arz ve rekabet gibi faktörler yer almaktadır. Shangay Güncellemesi sonrası oluşacak piyasa talebi ve arzı, Ethereum fiyatını etkileyecektir. Ayrıca, Ethereum fiyatını etkileyen bir diğer faktör de piyasadaki rekabettir. Ethereum, birçok alternatifi olan bir altcoindir ve piyasada rekabet halinde bulunmaktadır.

Ethereum ağındaki veriler

Bu Ethereum ağındaki verilere bakıldığında, güncelleme sonrası Ethereum fiyatı üzerinde yukarı ve aşağı yönlü oldukça fazla yorum ve beklenti olsa da rakamlar ile elimizdeki verileri dikkatlice değerlendirmekte fayda var.

Ethereum ağı, diğer ağlara kıyasla en düşük staking oranına sahip blok zincirlerin başında yer almaktadır. Bunun nedeni, yatırımcıların daha önce stake ettikleri Ethereum’larını çekememesidir. Shangay güncellemesi ile birlikte artık bu Ethereum’lar çekilebilir hale gelecektir. Bu durum, satış baskısı ile karşılaşma ihtimalini ilk olarak akla getirse de orta ve uzun vadede Ethereum ağında gerçekleştirilen stake oranının artmasını sağlayabilir. Böylece yüzde 14 olan Ethereum ağındaki stake oranları gelecek dönemde yüzde 20 veya yüzde 30’ların üzerine çıkabilir.

Borsalardaki Ethereum oranı yüzde 10,3 ile tarihi düşük seviyelerde yer almaktadır. Borsalardan Ethereum çıkması da satış baskısı riskinin azalmasını sağlamaktadır. Ethereum opsiyonlarının volatilitesi de son 2 haftadır yüzde 8 oranında düşmüştür. Bu Ethereum opsiyonlarının volatilitesindeki düşüş de yatırımcıların Ethereum fiyatı üzerinde daha az risk ve belirsizlik algıladıklarını ve fiyat üzerinde iyimser bir düşünceye sahip olduklarını göstermektedir.

Ethereum ağındaki doğrulayıcılar, bu güncelleme adımını desteklemeye devam etmektedir. Nitekim Staking Rewards verilerine göre Ethereum ağındaki doğrulayıcıların sayısı son 30 gün içerisinde yüzde 3 oranında artmıştır. Yani Ethereum özelinde olumlu bir bakış açısı vardır.

Ethereum hissedarlarının büyük bir kısmının uzun vadeli yatırımcı olduğu ve Shangay güncellemesinden sonra varlıklarını tasfiye etme ihtimalinin düşük olduğu da belirtilmektedir. Stake edilen miktarın tamamını çekmek ve satmak isteyen yatırımcıların 3 hafta ila 4 ay arasında beklemeleri gerekmektedir. Yani kilitler satış baskısını minimize etmek ve güvenlik sıkıntısı olmaması açısından yavaş yavaş açılacaktır. Başka bir deyişle, satış baskısı muhtemelen birkaç güne yayılacak ve alıcıların satış baskısına ayak uydurmasına olanak tanınabilecektir.

Bu aşamada satış baskısını en çok tetikleyebileceği düşünülen kurumlar ise Celsius ve Kraken borsalarıdır. Celsius’un yaklaşık 160 bin, Kraken’in ise yaklaşık 1,2 milyon adet Ethereum’a sahip oldukları bilinmektedir.

Yukarıdaki maddede belirtildiği üzere ilk aşamada toplam 18 milyon kilitli ETH’nin tahmini olarak 1,3 milyon adedinin satışının gerçekleşeceği tahmin ediliyor. Bu rakam, 2 milyar dolara yakın bir değere karşılık gelmektedir. Ancak CoinGecko’dan alınan verilere göre Ethereum’un günlük işlem hacmi yaklaşık 10 milyar dolar olduğundan, bu rakam Ethereum’un ortalama günlük işlem hacminin %20’sine tekabül etmektedir.

Bunun yanı sıra, piyasadaki toplam Ethereum miktarının yüzde 20’sinden fazlası zaten uzun süredir hareketsiz durumda bulunmaktadır. Bu Ethereum’ların büyük bir kısmı, staking için kullanılan adreslerde tutulmaktadır. Bu durum da, Shangay güncellemesi sonrası satış baskısının düşük olabileceği beklentisini desteklemektedir.

Sonuç olarak, Shangay güncellemesi sonrasında Ethereum fiyatında yukarı veya aşağı yönlü hareketlerin olabileceği öngörülmektedir. Ancak elimizdeki veriler, satış baskısının düşük olabileceği yönündedir. Ayrıca, Ethereum ağındaki gelişmeler ve iyimser beklentiler de Ethereum fiyatı üzerinde pozitif bir etki yaratabilir. Bununla birlikte, her zaman olduğu gibi, kripto para piyasasının volatil yapısı nedeniyle yatırımcıların dikkatli olması ve risklerini iyi yönetmeleri önemlidir.

Diğer Ekonomi Haberleri haberleri için tıklayınız…