Kategoriler
Ekonomi Gündem

Kritik hafta! Dolar kaç TL? Bugünkü döviz kurları

Döviz kurları oldukça önemli bir haftaya girerken dolar, lira karşısında değer kaybıyla güne başladı.

Bu hafta yaşanacak gelişmeler piyasalar açısından büyük önem taşırken dolar, 9 Eylül’e yüzde 0,04 oranında düşüşle başladı.

Liranın karşısındaki dolar, kritik haftaya yatay bir seyirle 5,71 seviyesinde başlarken 12 Eylül Perşembe günü açıklanacak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) kararı piyasalar açısından büyük önem taşıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sözlerinin de ardından uzmanlar, TCMB‘nin faiz indirimine gideceğine kesin gözüyle bakıyor.

Dolar/TL ise 8.10 sularında 5,71 seviyesindeyken saat 10.30’da 5,72 seviyesinde bulunmasının ardından Saat 11.02 itibariyle 5,73 seviyesine yükseldi.

Geçtiğimiz hafta; haftalık bazda yüzde 2,01 değer kaybeden dolar, geçtiğimiz haftayı 5,8405 lira ile 5,6470 lira seviyelerinde dalgalanarak haftayı 5,7134 liradan kapattı.

Analistler, teknik açıdan, dolar/TL’deki 5,6430 seviyesinin destek konumunda 5,7340 seviyesinin ise direnç konumunda izleneceğini ifade etti.

Dolar kaç TL? Bugünkü döviz kurları

Bu hafta oldukça önem taşırken kurlar 9 Eylül’de hangi seviyeden işlem görüyor? Dolar kaç TL? Döviz kurları bugün saat 11.03 itibariyle şöyle;

Dolar 5,73 lira, euro 6,33 lira, İngiliz sterlini ise 7,05 lira seviyelerinde işlem görüyor.

Piyasalar Merkez bankalarına odaklandı

TCMB‘nin perşembe günündeki kararının yanı sıra Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz kararlarının piyasaların odağında olacağını belirten analistler, bugün, yurt içinde TCMB beklenti anketi, yurt dışında ise İngiltere’de sanayi üretimi ve euro alanında yatırımcı güven endeksi verilerinin takip edileceğini söyledi.

ECB‘nin faiz indirimine gitmesi, kesin gözüyle bakılıyor.

Foreks anketine göre analistler, 12 Eylül’de TCMB Para Politikası Kurulunun faizi 250 baz puan daha indireceğini düşünüyor.

“Eylül’de daha düşük seviyeleri görebiliriz”

Öte yandan Bloomberg HT’ye konuşan GCM Yatırım Ekonomisti Enver Erkan, TCMB‘den 300 baz puanlık indirim beklediklerini söyledi.

“Ağustos enflasyonu % 15 bandına çekildi, enflasyon Merkez Bankasının politikasında ana oyun kurucu olmaya devam ediyor, Eylül’de de daha düşük seviyeleri görebiliriz. Bu trend Merkez Bankasının elini rahatlatıyor.” diyen Erkan, “Yıl sonuna kadar da indirim döngüsünün devam etmesini bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

TCMB ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti yüzde 19,60 seviyesinden 19,59 indi.