Kategoriler
Gündem Proje Haberleri

Küdür Yarımadası doğal güzelliğine kavuşuyor

Küdür Yarımadası doğal sit alanı ilan edilince plajda hizmet veren işletmelerin kaldırılma süreci hızlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kararı ile imza atılan ve Muğla’nın Bodrum ilçesine ait Küdür Yarımadası koruma altına alınmıştı. Burada bir zamanlar hizmete sunulmuş olan işletmeler hızla kapatıldı ve geriye kalan eşyalar toplatıldı.

Küdür Yarımadası için toparlama çalışmaları

Resmi Gazete’de duyurulan doğal sit alanı kararıyla birlikte bölgede tahliye süreci hızla başlatıldı. Bu süreçte işletmelerden bir dönümlük alan üzerinde faaliyet gösteren işletmelerin yıkım çalışmalarına, 1 Mayıs itibariyle devam edilmiştir. Tahliye işlemi için Bodrum Belediyesi Yapı Kontrol Müdürlüğü ekipleri görev başında bulundu.

Yapı Kayıt Belgesi iptal edilmiş olan işletmelerin yasal süreçleri yakın zamanda tamamlanmış olup; işletme sahipleri tarafından bizzat yıkılan alanlarda seçilen son yer 350 metrekarelik iskele oldu. Yıkımı gün içinde tamamlanan iskelenin devamı için yıkım işlemlerinin birkaç gün sürmesi bekleniyor. Alınan karara göre doğal sit alanı ilan edilen Küdür Yarımadası, doğal güzelliğine yakın zamanda kavuşacak.

Bölge hakkında bilgi

Küdür Yarımadası, Bodrum Yalıkavak bölgesinde yer almaktadır. 1.derece doğal ve 3.derece arkeolojik sit alanı olma özelliğinde bulunan bu doğal güzellik, aynı zamanda Akdeniz Foku için üreme bölgesidir. Uzun süredir belediyelere ve özel şirketlere hizmet veren bölgede yoğun tahribatın gelişmesine neden olundu.

Son zamanlarda bu duruma isyan eden Bodrumlu çevreciler müdahale etmeye devam edince yeni karar Resmi Gazete aracılığıyla duyuruldu. Bizzat Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasını taşıyan kararda bölgenin eski güzelliğine kavuşması bekleniyor.

Küdür Yarımadası’nda yer alan koyların geleceğine yönelik atılan bu karar, çevrecileri oldukça sevindirdi. Ayrıca uzun süredir “Tohumsuz bitkiler envanteri” çalışması yapan Ege Üniversitesi Fen Fakültesi yüksek lisans öğrencisi biyolog Ruhi İlkbahar tarafından daha önce bölge hakkında bilgi verilmişti. İlkbahar’ın söylediğine göre bölge bitki dokusu konusunda oldukça zengin ve çeşitlilik taşıyor.

Alınan karar neticesinde tarihsel ve kültürel mirasın korunacağı haberi bilimle uğraşan çevreyi de oldukça sevindirdi. Bölgede pek çok çalışmalar gerçekleştirmiş akademisyen, arkeolog, Profesör Adnan Diller, karar sonucunda tarihsel ve kültürel mirasın korunmasının son derece önemli olduğunu aktarmıştı. Küdür koyları hakkında “doğa ve kültür turizmi için son derece önem taşıyan bölge” diye bahseden Diller; Resmi Gazete’de duyurulan karar neticesinde “nimetlerin tepilmesi engellendi” olarak düşüncelerini ifade etmişti.