Kategoriler
Emlak Haberleri Gündem

Kurumsallaşma ile kira gelirini yüzde 50 artırmak mümkün

Türkiye’de ortalama 57.000 adet daire airbnb üzerinden turist yakalamaya çalışmaktadır. Araştırmalara göre bunun 3.000’i kurumsal üyelikle ilana çıkmıştır. Kalan 54.000 daire için bireysel ilan verilmiş durumdadır. Genellikle orta ve uzun vadeli kiralama işlemlerinden temizliğine kadar bütün süreci evin sahibi tarafından takip edilen bu operasyonu daha karlı duruma getiren seçenekler gittikçe öne çıkmaktadır. Newinn’in kurucu ortağı Yusuf Akbal, mülk sahiplerinden alt kiralama hakkını alarak prestijli biçimde dizayn etmesinin ardından konukları için cazip duruma getirmektedir.

Akbal; “Biz bireysel olarak evini kiraya vermeyi düşünenlere yüzde 50-70 arası daha fazla kazanç vaat ediyoruz. Açıkçası oldukça genç bir start up’ız. Fakat aldığımız olumlu geri dönüşler neticesinde hızlı büyüyoruz. 2021’de yüzde 350 büyüme sağladık. 21 ülkeden 3.000 tekil konuk ağırlayarak 32.500 geceleme sağladık. Ortalama geceleme süremizin 14 gün olması bu anlamda en iyi ipucumuz. Konuklarımızın yüzde 80’i yabancıydı. 17 daire ile başladığımız yolculuğumuzda 214 daireye ulaştık. Başakşehir’de başlayan yolculuğumuz 20’ye yakın lokasyona yayılmıştır. Hızlı büyümemizin temel nedeni evini kiralamak isteyen gayrimenkul sahiplerinin üzerindeki kira tahsilatı, vergi ödemeleri gibi tüm operasyonel yükü alıyor olmamız.” dedi.

Yusuf Akbal, 2021’i yüzde 80 dolulukla kapattıklarına vurgu yapmıştır. Ayrıca Akbal; “2021’in ilk 3 ayı yüzde 100’e yakın doluyduk. Fiyatlarımız lokasyon ortalamalarının üstünde bulunuyordu. Üstelik hizmet kalitemiz ve müşteri ilişkilerimizin tecrübesi dolayısıyla keyifli bir seneyi geride bırakmış olduk.” açıklamasında bulunmuştur. Yusuf Akbal, bunun dışında boşta kalan gayrimenkulleri ekonomiye kazandırdıklarına değinmiştir. Akbal; “Amacımız kiralama, konuk ağırlama alanlarında da kayıt içi ekonomiyi büyütmek. Titizlikle ve son derece verimli adımlarla ilerlemeyi sürdüreceğiz.” dedi. Akbal, geleneksel konaklama sektöründe maliyetleri artıran bazı noktaların burada olmadığını belirtmiştir. Ayrıca; “Örneğin, daire içinde temin edilen mutfak ve beyaz eşya setleri sayesinde konuğun yeme, içme ve kuru temizleme ihtiyaçlarını istediği biçimde daha uygun maliyetle ulaşabilmesini sağlıyoruz.” ifadelerini kullanmıştır.

Yusuf Akbal, Sırada Lizbon ve Frankfurt Bulunduğunu Belirtti

Yusuf Akbal, 2018’den itibaren Türkiye’de otel sektöründe yatak sayısının yüzde 3, tesis sayısının yüzde 10 büyüdüğüne değinmiştir. Akbal; “Açıkçası tesisler giderek küçülüyor. Butik yatırımlara dönüşüyor. Biz ise bu eğilimi görüyoruz. Gün geçtikçe yükselen bir ihtiyaca başta İstanbul olmak üzere hem ülkemizin her köşesinde hem de Avrupa’dan başlamak üzere talep gören her lokasyonda yanıt vermek istiyoruz.” dedi. Akbal, Newinn’in yurtdışında franchise vermek için görüşmeleri de sürdürdüğüne dile getirmiştir. Ayrıca Akbal; “Lizbon, Frankfurt ve Sakarya şu an görüşmelerimizin ilerlediği ilk lokasyonlardır. Üstelik Antalya’daki ofisimizi mart ayı içerisinde açmayı planlıyoruz.” şeklinde konuşmuştur. Yusuf Akbal, globlalde PropTech alanında Türk unicorn yani Turcon olmayı hedeflediklerini sözlerine eklemiştir.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…