Kategoriler
Ekonomi

Kuzey Marmara Otoyolu’nun yüzde 71’i tamamlandı

Çalışmaların tüm hızıyla devam ettiği Kuzey Marmara Otoyolu projesinin çoğu bitti, azı kaldı. Projenin yaklaşık yüzde 71’i tamamlanmış durumda.

İnşaat çalışmalarına 2013 yılı içerisinde başlanan otoyolu projesi Sakarya ilinden başlayıp İstanbul’da sona erecek. Proje toplam 6 kesimden meydana gelmektedir. Kesimlerin 3 tanesi Avrupa Yakası’nda yer almaktadır. 3 tanesi ise Asya bölümünde yer almaktadır. Toplam 6 kesimden meydana gelen projenin toplam uzunluğu ise 430 kilometre olarak belirlendi.

Bazı kısımlarının açılışları yapılarak trafiğe açılmış olup, bazı kısımlarda ise çalışamalar hızla devam etmektedir. Yaklaşık yüzde 71’i tamamlanmış olan Kuzey Marmara Otoyolu projesinin tamamlanması sonucu Sakarya-İstanbul arası trafiğinde büyük bir rahatlama meydana gelecek.

Proje içerisinde 4 tane otomobilin yan yana gidebileceği büyüklükte hayata geçirilen tüneller yer almaktadır. Kuzey Marmara Otoyolu projesi bu anlamda dünyada bir ilk olma özelliği taşıyor.

Peki proje ne zaman tamamlanacak?

Bu konuda açıklama yapan Karayolları yetkilileri Kuzey Marmara Otoyolu projesinin 2020 yılı içerisinde tamamlanarak hizmete açılmasının planlandığını belirtiler.

Toplam 148 kilometre uzunluğa sahip olan ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile Kuzey Çevre Otoyolu bölümü (Odayeri- Paşaköy kesimi) 2016 yılı Ağustos ayı içerisinde tamamlanmış ve hizmete açılmıştı.

4 milyar 839 milyon 924 bin 857 dolara mal olacağı tahmin edilen projenin Avrupa Yakası’nda çalışmalarının yüzde 74’ünün tamamlandığı, Asya Yakası’ndaki bölümün ise yaklaşık yüzde 69’unun tamamlandığı belirtiliyor.

45 kilometre mesafedeki 4. kesim 2019 yılı Mart ayı içerisinde açılışı yapılmıştı. Yolun Dilovası Liman Yolu bağlantısı ile Sakarya arasında yer alan 48,72 kilometre uzunluğundaki bölümde ise çalışmalar bitmiş durumda.

5. kısımda çalışamalar tüm hızıyla devam ederken bu bölümün 2020 yılı içerisinde tamamlanarak hizmete girmesi bekleniyor.

430 kilometre uzunluğa sahip Kuzey Marmara Otoyolu projesinde 8 adet tünel, 24 adet viyadük, 62 adet köprü, 78 adet alt geçit, 47 adet üst geçit ve 200 adet menfez yer alacak.

Projenin Avrupa kesimi İstanbul, Avrupa Yakası, Silivri İlçesi’nin Alipaşa semtinde yer alan Kınalı kavşağında başlıyor, Eyüp, Odayeri semtinde sona eriyor. Asya kesimi ise İstanbul Anadolu Yakası Pendik ilçesine bağlı Kurnaköy’den başlıyor, Sakarya İli’nin Akyazı ilçesine bağlı Akyazı TEM Kavşağı’nda sona eriyor.

290 bin adet ağaç dikilecek

Kuzey Marmara Otoyolu projesinin Avrupa kısmında 80 bin adeti ağaç olmak üzere toplam 380 bin adet bitki dikimi yapılması bekleniyor. Asya kısmında ise 210 bin adet ağaç, 580 bin adet çalı olmak üzere toplam 780 bin adet bitkinin dikiminin yapılması bekleniyor. Proje kapsamında böylece toplam 1 milyon 160 bin bitki dikimi yapılmış olacak.