Kategoriler
Emlak Haberleri

Lüks semtlerde satılık konut kalmadı!

İstanbul genelinde gayrimenkullerin satılık konut ve kiralık konut fiyatlarındaki yükseliş özellikle lüks semtlere yansımıştır. Lüks Konut Uzmanı Sezgi Bilge, fiyatların artmasının talebi azaltmadığına değinmiştir. Bilge; “Etiler, Ulus, Levent, Erenköy, Moda gibi bölgelerde konut arayışında olan potansiyel alıcılar rakamlar yükselse dahi alım yapmak istiyor. Fakat satışa çıkan gayrimenkul sayısı çok az. Alıcı var satıcı yok. Bu kısır döngü fiyatları daha da yükseltiyor.” şeklinde konuşmuştur.

“Alıcı var, satılık konut yok”

“İstanbul Avrupa Yakası’nın tercih edilen Etiler, Ulus, Bebek, Levent semtleri ile İstanbul Anadolu yakası Suadiye Erenköy, Fenerbahçe, Moda semtlerinde aynı ilginç durum yaşanmaktadır. Bu bölgelere talep çok, gayrimenkul yok. Gayrimenkullerin yüksek fiyatlarına rağmen bütçesini hazırlamış alıcılar bu gerçekle yüzleşince şaşırıyorlar. Satılık konut azlığı, olan satılıkların fiyatlarını iyice artırmıştır. İhtiyaç sahibi alıcılar bu el yakan fiyatlara rağmen mecburen alım yapıyorlar.

Var olan gayrimenkullerini satıp başka bir gayrimenkul almayı planlayanlar alacak konut bulamamaktan endişeli durumdadır. Bu sebeptan dolayı satma kararından vazgeçebiliyor. İnsanlar oluşan durum karşısında hem şaşkın hem de mutsuz. Bu semtler için yeterli bütçesi olmayanlar gibi cebinde hazır parası olanlar da konut bulamıyor. Çünkü satışta olan gayrimenkul sayısı çok az.

“Yeni inşaat ruhsatı başvurularında artış var”

Bu durum lüks semtlerde yeni konut üretiminin canlanmasına neden olmuştur. 2020 ve 2021 yıllarında gayrimenkul stoklarının hızla tükenmiştir. Bu sebeple özellikle Kadiköy Bağdat caddesi’nde müteahhitlerin neredeyse durmuş olan kat karşılığı taleplerini canlandırmıştır. 2020’de 128 inşaat ruhsatı alınmışken 2021’de bu sayı 241’e yükselmiştir. Ayrıca 2022 yılında bu sayının 500 seviyelerine çıkacağını öngörüyorum.

Neredeyse her gün farklı inşaat firmalarından talep alıyoruz. Bu canlanmanın etkileri sokaklara da yansımaktadır. Eski binaların çoğunun boşaltıldığını ve yıkım kararı alındığını görüyoruz. 2022 senesi üretimin canlandığı bir yıl olarak başladı. Ayrıca tahminimizde bu durum 2023 yılında da devam edecek.

“Çare kentsel dönüşüm”

Arz talep dengesizliği fiyat artışını etkileyen önemli nedenlerden biriydi. Üretimdeki canlanma ile beraber talepleri karşılayacak gayrimenkullerin daha rahat bulunabilir olmasının etkisi, hızlı fiyat yükselişinin yavaşlamasına sebep olacaktır. Yenilenebilecek binaların kısıtlı olması, kentsel dönüşümün yavaş ve dengeli ilerlemesini sağlayacaktır. Ayrıca kentsel dönüşümün ilk uygulandığı senedeki gibi bir yoğunluk yaşanmayacaktır.

“Fiyatlar düşmez ama yükselme hızı azalır”

Satış fiyatlarının düşmeyeceği kesin, yalnızca agresif artışta üretimle beraber bir yavaşlama olacaktır. Kiralık fiyatları ise 2023’e kadar yükselmeye devam edecektir. Satılık konut azlığı kiralık konutlar için de geçerlidir. Bina yenilenmelerinde kiralık ihtiyacı daha da artmış durumdadır. Bir çok malik, kiralık gayrimenkul bulamadığından veya fiyatların çok yüksek olmasından dolayı geçici olarak güneyde bulunan evlerinde kalmayı tercih etmektedir. 2023’te bu yıl başlamış olan üretimin tamamlanacağını ve böylelikle kiralık gayrimenkullerin biraz daha makul fiyatlara geleceğini düşünüyorum.” şeklinde konuşmuştur.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…