Kategoriler
Ekonomi Gündem

Mars’ta madencilik yapılacak

Gezegenlerin nasıl oluştuğunu anlamak, yaşam formu bulmak, kozmosun sırlarını çözmek, uzay ticaretini başlatmak… Hükûmetler ve şirketler uzay çalışmalarını yeni keşifler için hızlandırdı. Öte yandan yeterli teknik donanımın sağlandığı takdirde Mars’ta yaşamak mümkün görülüyor. Kızıl Gezegen’de nitrojen, oksijen, hidrojen gibi elementlerin yer aldığı biliniyor.

Mars Rover görevi

Elde edilen bulgular sonucunda Mars’ta geçmişte yaşam olduğu düşünülmeye başlandı. Kızıl Gezegen, insanlığın ilgisini çekiyor. Öyle ki hükûmetler ve şirketler Mars’ta koloni kurmayı planlıyorlar. 

Söz konusu şirketler arasında çocukluğunda uzay oyunları tasarlayan Elon Musk‘ın firması da var. Mars’a son gönderilen araç, NASA‘nın InSight aracı oldu. InSight, Mars’ın sismik hareketlerini incelemek için gönderildi. Altı aylık yolculuğunun ardından InSight, sondaj çalışmaları için Mars’ın yüzeyine sabitlendi.

NASA, Kızıl Gezegen’e yollanmak üzere önümüzdeki yıl uzaya bir araç daha fırlatmayı planlıyor. Mars Rover, gelişmiş görüntüleme teknolojilerine sahip tekerlekli bir araç olacak. Mars Rover, Mars yüzeyinde hareket edecek. Görev süresinin 687 Dünya günü olmasının planlandığı araç, 2021 yılının Şubat ayında Mars’a ulaşması planlanıyor. Kızıl Gezegen’e yolculuk yaklaşık 6 ay sürüyor.

ExoMars, yaşamın izini arayacak

Devlet kurumu olan Rusya Uzay Ajansı ve Avrupa Uzay Ajansı‘nın 2021 yılında Kızıl Gezegen’e göndermeyi planladığı ExoMars, potansiyel yaşamın izlerini arayacak. Rusya, öte yandan, aynı yıl içinde uzay turizmini başlatmak istiyor. Dünya’nın yakın çevresinde bulunan Uluslararası Uzay İstasyonu’nun (UUİ) 2024 yılında kapatılması planlanıyor.

Bu yıla kadar Rusya devleti ve ABD’li özel bir firma UUİ’ye turistik seferler düzenlemeye başlamayı planlıyor.

SpaceX, Mars’ta madencilik yapmayı planlıyor

SpaceX şirketi 2022 yılında Kızıl Gezegen’in yeraltı kaynaklarını tanımak, planlanan insan medeniyetinin inşasında olası tehlikeleri tespit edebilmek için insansız araç gönderilecek. Bu araç,madencilik sistemleri ve yaşam destek altyapısını kuracak.

Kaynak: WebTekno, Taşınmaz Haber