Kategoriler
Gündem SonDakika

MASFED Başkanı: Sıfır araba siparişleri iptal edildi

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç, sıfır araç fiyatlarının yükseldiğini, distribütörlerin ise satın alınmayacağı düşüncesiyle araba siparişlerini iptal ettiğini kaydetti.  MASFED Genel Başkanı, ekonomideki dalgalanma ve dövizdeki yükselişin birinci el ve ikinci el araç fiyatlarına yükseliş olarak yansıdığını dile getirdi.

Araç tedarikinde ciddi sıkıntılar yaşandı

Anadolu Ajansına konuşan Ayrın Erkoç, pandemi nedeniyle araç üretiminin dört ay boyunca durdurulduğunu, bunun sıfır araç tedarikinde ciddi problemlere yol açtığını belirterek sıfır araç teminindeki problemin yurttaşları ikinci el arabalara yönlendirdiğini bildirdi.

MASFED Genel Başkanı Erkoç, “Sıfır araç temininde yaşanan zorluklar vatandaşların talebini ikinci ele kaydırdı. Devletimizin sağladığı destekler, ekonomi bakanımız tarafından açıklanan kredi destek paketleri ve faiz indirimlerinin de yapılmasıyla ikinci ele bir yönelme oldu. Bu sebeple de ikinci el fiyatlarında ciddi bir artış olduğunu söyleyebiliriz.” diye konuştu.

Araç fiyatlarındaki değişim kurlara bağlı

Türkiye’ye gelen araçların yüzde 80’inin ithal ürünler olduğunu ve araçların ortalama sadece yüzde 20’sinin Türkiye’de üretilip montajlandığını belirten MASFED Genel Başkanı Aydın Erkoç, döviz kurlarında anormal seviyede yükselişin olması durumunda araç fiyatlarındaki artışın da süreceğini kaydetti.

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu Başkanı Erkoç, “2020 yılında geçen yıla oranla yüzde 100’e yakın bir artış meydana geldiğini söyleyebiliriz. Bu artışların devam edip etmemesi döviz kuruna bağlı. Anormal bir yükselme olmazsa fiyatlar artmaz. Ancak olursa artışlar devam eder. Çünkü ülkemize gelen araçların yüzde 80’e yakını ithal araçlar. Türkiye’de üretilen ve montajı yapılan araç sayısı yüzde 20’lere tekabül ediyor.” ifadelerini kullandı.

Toplu taşımaya olan talep düştü

Ulaşımda bireyselleşmenin yaşandığını ve bireysel otomobil satışlarında artış trendine girildiği dile getiren Başkan Erkoç, değişen alışkanlıklarla beraber araç paylaşımı ve toplu taşıma gibi ulaşım türlerine olan talebin azaldığını kaydetti.

MASFED Genel Başkanı, “Uzun süre evlerinde kalan insanlar memleketine, yazlığına gitmek için toplu taşımada meydana gelebilecek olan sağlık riskine karşın kendi araçlarını alarak seyahat ettiler. Bayilerde de istedikleri arabayı bulamadıkları için yüksek fiyatlarla araçlarını almak durumunda kaldı. Böylece fiyatlarda da ciddi artışlar yaşandı.” dedi.