Kategoriler
Gündem

Mayor: Özen göstermeliyiz, çünkü o çok güzel

Ötegezegeni keşfeden ilk bilim insanı Profesör Michel Mayor, “Kendi gezegenimize özen göstermeliyiz, çünkü o çok güzel ve kesinlikle hâlâ yaşanabilir.” sözlerini kaydetti. Ötegezegenlere ulaşmanın yüz milyonlarca gün alacağını belirten Mayor, ayrıca, insanların hiçbir zaman bu gezegenlere yerleşemeyeceğini öne sürdü. Profesör Michel Mayor, 1955 yılında yaptığı keşifle bu yılki Nobel Fizik Ödülü’ne layık görüldü.

Güneş sisteminin dışına göç etme fikrini delice olarak nitelendiren Michel Mayor, insanların hiçbir zaman Güneş sisteminin dışına göç edemeyeceğini savundu. Güneş sisteminin dışında yer alıp Dünya’nın aksine Güneş’ten başka bir yıldızın etrafında dönen gezegenlere ötegezegen adı veriliyor.

Dünya hâlâ yaşanılabilir

Profesör Michel Mayor, Güneş sistemi dışındaki gezegenlere yerleşme fikrine karşılık olarak sürdürülebilirlik mesajı verdi. İnsanlar çaba göstermeye devam ettiği müddetçe Dünya’nın yaşanabilir kalacağını söyleyen Mayor, AFP’ye konuştu.

İsviçreli Astrofizikçi Mayor, “Ötegezegenler hakkında konuşacaksak eğer, bazı noktalar açık olmalı: Oraya göç etmeyeceğiz. Bu gezegenler çok, çok uzakta. Bu kadar uzak olmayan -mesela birkaç düzine ışık yılı kadar ki bu çok fazla değil- yaşanabilir bir gezegenin olduğuna dair bir hayli iyimser bir durumda bile oraya varmak için gereken süre oldukça fazla.” sözlerini kaydetti.

Başka gezegene yerleşme fikirleri son bulsun

“Eğer Dünya’da yaşam mümkün olmazsa yaşanabilir başka bir gezegene gideriz.” gibi ifadelerin bitmesini istediğini söyleyen Michel Mayor, başka gezegenlerde yaşam sorularına gelecek nesillerin cevap vermesini umduğunu aktardı.

Ötegezegenin ilk keşfi

Cenevre Üniversitesinde çalışan Profesör Michel Mayor ve Cambridge Üniversitesinde görevli Profesör Didier Queloz, 50 ışık yılı uzaktaki bir yıldızın yörüngesinde dönen “51 Pegasi b” isimli dev bir gaz kütlesini keşfetti. Cüce yıldız etrafında dönen gezegenin keşfi, Samanyolu galaksisindeki 4 bin adetten fazla gezegenin keşfine ışık tuttu.

Güneş sisteminin dışında yer alan ve yörünge hareketi Güneş olmayan gezegenlere Güneş dışı gezegen veya ötegezegen deniyor. Şimdiye kadar Dünya’ya benzer birkaç gezegen keşfedildi. Bunlardan biri Kepler-452b. Çeşitli koşullar karşılığında yaşamın var olabileceği iddia ediliyor. Ötegezegenler, şimdilik lazer teknolojisiyle incelenebiliyor çünkü bu gezegenler çok uzakta yer alıyor.