Kategoriler
Emlak Haberleri İhaleler

Milli Emlak Genel Müdürlüğü yeni konut ihalelerine hazırlanıyor

Milli Emlak bünyesi altında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı konut satışı yapmaya devam ediyor. Kamuya ait konutların ekonomide katkı yapması adına satışa çıkarılan konutlar, 81 ilde ihaleler ile yeni sahiplerini bulmakta. Türkiye geneline yayılan ihalelerde satışa çıkarılan konutların çeşitli ödeme seçenekleri alıcılar için büyük bir fırsat niteliğinde görülürken, 2 yıla kadar taksit imkânları vatandaşların tercih sebebi oluyor.

Milli Emlak ile konut sahibi olma fırsatı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mili Emlak Genel Müdürlüğü tarafından kamu konutlarının satışı devam ediyor. Kamunun üstüne ait olan konutların satışı ile Türkiye ekonomisine katkıda bulunmayı amaçlayan Bakanlık, amacını gerçekleştirebilmek için 81 ilde ihale düzenlemektedir. Yürütülen çalışmalar kapsamında piyasadan daha uygun fiyatlı ve çeşitli ödeme seçeneklerini gören vatandaşların tercihi Milli Emlak Genel Müdürlüğü’nden yana oluyor.

Teklife göre hak sahibi olmak

Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan ihale ilanları ile konut satış süreci başlamaktadır. Belirlenen tarihten itibaren ihaleye katılım sağlamak isteyen vatandaşların konutlar için belirli bir bedel üzerinden teklif vermesi gerekmekte. Sürecin sonunda ev sahibi olan kişiler en yüksek teklifi verenler olmaktadır. Ancak hak sahibi taraf ödeme yükümlülüklerini yerine getirmezse hak sahipliğini kaybedebilir.

Ödeme imkanlarında kolaylık

Kamu konutlarının satışında Milli Emlak tarafından alıcılara belirli kolaylıklar sağlanıyor. Ödeme seçeneklerinin vatandaşlara uygun bir zemin hazırladığı görülürken, taksit imkanları 2 yıla kadar çıkmaktadır. Fırsatları kullanmak isteyenlerin, konut satış bedeli üzerinden yüzde 25 ödeme yapma zorunluluğu bulunmakta. Bununla birlikte kişiler bankalardan finans desteği de sağlayabilir.

Oturum hakkında öncelik

İhale kapsamında satışa çıkarılan konutlarda öncelik oturum sağlayan kişilere aittir. Yaşam alanlarının satışında öncelik hakkı tanınan vatandaşlar, oturdukları evi satın almak isterlerse ihaleye girmeden satın alma işlemimi gerçekleştirebiliyor.

Alıcı taraf vergiden muaf

Satışa çıkarılan kamu konutlarında alıcı tarafa ödeme seçeneklerinin yanı sıra vergi kolaylıkları sağlanıyor. Hazineye ait kamu konutlarının satışında vatandaşların devir işlemleri ve bu işlem süreçlerinde düzenlenen belgeler adına alınan vergi, resim ve harçtan muaf tutulmaktadır. Ayrıca satışı gerçekleştirilmiş olan konutlar 5 yıl süre boyunca emlak vergisinden muaf olur. Ancak mülkiyeti Hazine’ye bağlı olmayan konutlar için emlak vergisinden muafiyet söz konusu değildir.

Konut fiyatları belirlendi

Yakın zamanda ihaleye ilanı ile satışa çıkarılan kamu konutları yeni alıcılarını beklemektedir. Genel Müdürlüğün kendi resmi web sitesinde verilen bilgiler ışığında, Balıkesir Burhaniye’de 16, Samsun Atakum’da 4, Samsun İlkadım’da 19 ve Manisa Şehzadeler’de 29 kamu konutu satışa çıkarıldı. İhalelerin Ağustos ayı içerisinde yapılması kararlaştırılırken, yürütülen süreç sonunda yeni hak sahipleri belirlenecek. İhale kapsamında satışa sunulan konutlarının minimum bedeli 95 bin TL’den satışa çıkarılmış, bu rakam maksimum 315 bin TL’ye dayanmıştır.

İhale haberlerine göz atmak için tıklayınız.