Kategoriler
Proje Haberleri

Mithatpaşa Tünel Projesinde ışık görme töreni için geri sayım

Mithatpaşa Tünel Projesinde nihayet son aşamaya geçildi. Zonguldaklıların 45 yıllık hayalleri olarak bilinen, iki tünel şeklindeki projenin temeli 2013 yılında atılmış, 7 yıllık çalışmanın ardından 2020’de bitiş noktasına gelinmiştir. Toplamda 30 dakikalık mesafenin Zonguldak-Kilimli yolu ile 5 dakikaya düşürülmesi planlanıyor.

Mithatpaşa Tünel Projesinde son durum

Zonguldaklıların trafik sorunlarına karşı 1975 yılında planlanan, ancak plan aşamasında kalan Mithatpaşa Tünel Projesi için 2013’te kollar sıvandı. 7 yılda yapılan titiz çalışmaların ardından inşaatın son aşaması yakın zamanda tamamlanacak. Bu sayede Zonguldak’ta oluşan trafik sorunlarının rahatlayacağı ve 30 dakikalık yolun, 5 dakikaya düşürüleceği belirtildi.

Kilimli ilçesinden araçla yola çıkarak Filyos bölgesindeki projeye ulaşacak olan vatandaşlar, şehir içindeki trafiğe karışmadan tünellerin yarımıyla ulaşım sağlayabilecek. 2 Ağustos 2013 tarihinde dönemin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım tarafından başlatılan çalışmalar, Mithatpaşa Mahallesi ile Yeşil Mahalle arasındaki güzergahta başlatıldı. Gidiş ve geliş şeklinde yan yana inşa edilen bu tünellerin bin 860 metre uzunluğunda, iki tüp şeklinde oluşturulduğu biliniyor.

Geçmiş dönemlerde aksiliklerin peşini bırakmadığı projenin Temmuz 2018’de yetersiz ödenek nedeni ile çalışmalarına ara verildi. Tünel inşaatı için harekete geçen Karayolları 15’inci Bölge Müdürlüğü, ‘yapımı öncelikli birinci proje’ olarak belirlediği alanda 9 Ocak 2019 tarihinde çalışmaları yeniden başlattı. Zonguldak-Kilimli arasında bilinen 10.8 kilometrelik yolun, yoğun çalışmaların sonucunda 5.7 kilometreye düşürülmesi bekleniyor. Bu sayede 30 dakika süren yolculukların artık 5 dakikaya ineceği kesinleşti.

Tören için geri sayım başladı

İlk olarak 1975 yılında dönemin Zonguldak Belediye Başkanı Hüseyin Öztek’in ele aldığı proje, 45 yılın sonunda hayata geçirildi. Mithapaşa-1 ve Mithatpaşa-2 Tüneli adı verilen tünellerde, birinci tünel için ışık görülmüştür. İkinci tünelde çalışmaların devam ettiğini aktaran yetkililer, ışığın henüz görülmediğini ancak 39 metrelik çalışmanın ardından bunun mümkün olacağını aktardılar. Tünelde ışığın görülmesiyle birlikte Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu tarafından, ışık görme töreninin kısa zamanda gerçekleştirileceği bilgisi verildi.

Proje için heyecanlılar

Tünelin açılışı için büyük heyecan duyduğunu belirten vatandaş Ramazan Petekli, 7 yıl süren çalışmalarda son aşamaya geçildiğini söyledi. Yapılan tünellerin kent trafiğini rahatlatması beklenirken, vatandaşa göre tünellerin en az 20 yıl önce yapılması gerekiyordu. Petekli, tünel çalışmaları için geç kalındığını söylese bile bu projenin Zonguldaklılar adına büyük bir başarı olduğunu belirtti. Çalışmaların yarıda bırakılmasını istemeyen vatandaşın, ilk defa bu kadar hızlı bir çalışma gördüklerini söylemesi ise dikkat çekicidir.

Proje haberlerine göz atmak için tıklayınız.