Kategoriler
Proje Haberleri

Mobilya sektörü konut satışlarına bağlı olarak hedeflerini yükseltti

Mobilya sektörü konut satışlarıyla birlikte yeniden nefes aldı. Pandemi dönemi boyunca işlerine ara vermek zorunda kalan mobilyacılar, haziran-temmuz ayı boyunca artan satışlardan olumlu etkilendi. İç pazarda ve ihracatta önü açılan sektörün yeniden ön planda olduğu görülüyor.

Mobilya sektörü pozitif seyir halinde

Geçtiğimiz haziran ayında normalleşen Türkiye’yi düşük faizli kredi imkânları karşıladı. Özellikle ev satın alma hayallerini erteleyen vatandaşlar bankalara koşarak başvuruda bulundular. Yaşanan artışın gayrimenkul sektörü ve sektöre bağlı diğer alt sektörler adına olumlu gidişatı mobilya sektörüne de sıçradı. Rotanın yeniden yurt dışına çevrildiği sektör için yıl sonu hedefi toplamda 4 milyar dolarlık ihracat oldu.

Pandemi ilan edilen dönem boyunca gelişmiş Avrupa ülkeleri dahilinde, Türkiye’nin almış olduğu sağlık tedbirleri ekonomik gerilimi arttırdı. Mart-Nisan-Mayıs aylarında yavaşlayan sektörlerin uyanışı yine kamu bankaları aracılığıyla olmuştur. Haziran ayında başlayan düğün sezonuyla birlikte, ihracatında sorunsuz gerçekleşmesi özellikle ilk 7 aydaki büyümeyi yüzde 11’e yükseltti.

Asortie Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı Murat Erat, Türk mobilya sektörü olarak hedeflerin pandemiden önce daha düşük olduğunu söylüyor. 3 milyar dolarlık hedefin, özellikle pandemi sonrasına denk gelen temmuz ayında büyüdüğünü ve 4 milyara çıktığını açıkladı. Erat’a göre, 2021 yılında mobilya sektörü adına altın çağ yaşanacak.

Haziran ayındaki ihracat bir önceki yıla göre artış yaşadı

Salgın hastalık sürecine rağmen Türkiye’nin ihracatta ön plana çıktığını aktaran Murat Erat, ilk 7 aylık dönem boyunca sektöre ait performansı değerlendirdi. Haziran ayında hükümet teşviklerinin sonucunda başlatılan kredili konut kampanyaları ve sosyal hayata yönelik getirilen destek kredileri konut satışlarını arttırdı. Haziran-Temmuz aylarında patlama yaşayan konut satışları, mobilya sektörüne doğrudan etki yapmıştır. Aynı zamanda düğün sezonunun gelmesiyle birlikte yeni evli çiftlerin mobilya ihtiyacı doğmuştur. Bu nedenle haziran ayında geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 48’lik bir artış yaşandı. Sektör adına belirli bir istikrar yakalanırsa geçtiğimiz 5 yıl boyunca ithalatta kaybettiğimiz yüzde 41’lik dilim azalabilir. Tahminler doğrultusunda azalmanın seyri değişirse yüzde 50’lerin üzerinde bir konuma erişebiliriz.

2020 için hedefler 4 milyar dolar ihracat oldu

Dünyada 179 ülkeye ihracat gerçekleştiren Türk mobilya sektörü, her yıl olduğu gibi dış ticarette büyük rol oynayan nadir sektörlerden birisi olmaya devam ediyor. Murat Erat, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgın hastalığının tüm dünyada yaratmış olduğu durgunluğa karşı sektördeki hareketlenmenin aynı oranda sürdüğünden bahsetti. Türk mobilya sektörü olarak ellerinden gelenin en iyisini yapmak için çalıştıklarını dile getiren Erat, son olarak şu sözleri söyledi:

“Sektör olarak, yılın ilk 7 ayında 1,8 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdik. 2020 hedefimiz olan 4 milyar dolarlık ihracata da ulaşacağımıza inanıyorum.”