Kategoriler
Ekonomi Gündem

Moody’s ABD ile İran’ı uyardı, İngiltere tehdit etti

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, iki ülke arasındaki gerilimin devam etmesi hâlinde geniş çaplı zararlara neden olabileceği konusunda uyarıda bulundu. Gerilimin geniş çaplı ekonomik ve finansal şoklara sebebiyet verebileceğini belirten Moody’s “Uzun sürecek bir gerilimin potansiyel olarak yankıları olabilir; özellikle gerilimin petrol fiyatlarındaki etkisi yoluyla.” ifadelerini kullandı.

ABD’nin İran’ın üst düzey askerlerine yönelik kanlı saldırısının ardından ABD ve İran arasında tırmanan gerilimin ekonominin genel görünümünü bozabileceğini kaydeden Moddy’s, Orta Doğu’da sadece petrol ve bankacılık sektörleri değil, turizm gibi sektörlerin de zarar gelebileceğini belirtti.

İngiltere‘den de tehdit geldi

Birleşik Krallık, Orta Doğu’da savaş çıkması durumunda İran’ı nükleer denizaltılardan füzelerle vurmaya hazır olduğunu belirtti. The Sun gazetesinin ordu çevresine yakın ama ismi açıklanamayan kaynaktan edindiği bilgilere göre; Birleşik Krallık‘ın İran’a ilk saldıran taraf olma niyetinde olmadığını ancak denizaltı filosuyla ABD’ye destek vermeye hazır olduğu kaydedildi.

Tomahawk füzeleriyle donatılan Astute sınıfı denizaltılarının saldırıya katılabileceği aktarıldı. Bu teklifin Birleşik Krallık‘ın Başbakanı Boris Johnson’a sunulacağı aktarıldı. Johnson’ın tatilden dönmesi bekleniyor.

Kurtarma operasyonlarına ihtiyaç duyulması durumunda evreye girecek seçkin özel kuvvet askerlerinin Irak‘a gönderildiğini belirten The Sun gazetesi, Irak güvenlik güçlerine eğitim veren 400 Birleşik Krallık askerlerine, diplomatların ve kendilerinin güvenliklerini artırma emrinin verildiğini aktardı.

Yeni rekorlar kırıldı

Suikastın ardından yatırımcıların güvenli limana olan talebi de arttı. Dolar/TL paritesinde yükseliş kaydedilirken altın fiyatları da çıktı. Altın fiyatları dünya genelinde yükseliş kaydetti. Ons altının fiyatı ise bin 588 dolara çıkarak 2013 yılından beri en yüksek seviyesini gördü. ABD Başkanı Donald Trump‘ın Irak’ı yaptırımla tehdit etmesinin ardından petrol fiyatları da yükseldi. Brent ham petrolünün en yakın vadeli varil fiyatı yüzde 2 oranında yükselerek 70 dolara ulaştı. Varil fiyatı eylül ayından beri en yüksek seviyesini gördü.

  • Bugünün döviz kurları hakkında bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
  • Haftanın ilk işlem gününün altın fiyatları hakkında bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.