Kategoriler
Ekonomi Gündem

Muavinsiz, ikramsız otobüsler geliyor

Otobüslerde ikram verilmeyecek. Belli bölgelere servis kaldırılmayacak. Otobüslerde muavin de bulunmayacak. Biletler ise numarasız satılacak. Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED) Başkanı Birol Özcan konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

ABD’de ve Avrupa’da Flixbus markasıyla hizmet veren Flixmobility GmbH şirketi, kullanım düzeyi yoğun olan otobüs hatlarında muavin, host ve hostes hizmetlerini kaldırdı. Kâmil Koç‘u satın alan şirket, bu düzenlemeyi, Türkiye geneline yaymaya başladı. Kâmil Koç‘un uygulaması, diğer otobüs firmalarını da etkiliyor.

Uygun fiyatlı taşımacılık yaptığı belirtilen Firma, bu uygulamayı Türkiye’ye de getirdi. Türkiye’deki diğer firmalar da maliyetlere karşı aynı sistemi uygulamak için hazırlanıyor. Kâmil Koç, 2+1 tipindeki koltuklu otobüsleri kaldırıp tüm mesafelerde 54 kişi kapasiteli otobüsleri kullanacak. Koltuk sayısı miktarında bilet satan Firma, numarasız bilet satacak. Ayrıca, servis terminalleri de kaldırılacak.

“Yolcu için de faydalı”

Servis bölgelerinden dolayı yoğun trafik akışının meydana geldiğini belirten TOFED Başkanı Birol Özcan, yeni uygulamanın yolcular için de faydalı olacağı öngörüsünde bulundu. Otobüs firmalarının servisleri yerine toplu taşıma araçları hizmet verecek. Planlanan uygulamaya göre, firmaların ayrı ayrı servisi bulunmayacak. Özcan, “Servis terminallerinin kaldırılması konusunu daha önce görüşüyorduk. Ancak o zaman buna tek karşı çıkan Kâmil Koç olmuştu. Biz de planları rafa kaldırmıştık. Şimdi gelinen noktada onlar uygulamak istiyor. Yolcu için de daha faydalı; ilçelerde otobüs servis bölgelerine her şirketin her aracı girip çıkınca trafiğin bile sonu gelmiyor. Tıpkı İstanbul Havalimanı gibi toplu taşıma merkezleri oluşturulsun istiyoruz. Oradan yapılacak toplu taşıma ile yolcu otogara gelebilecek. Her yolcu aynı otobüse binecek. Belediye ile görüşmeler yapıyoruz. Mesela İspark’larda ufak yerler verilebilir, otobüsler buradan kalkar.” sözlerini kaydetti.

İkramlar kaldırılacak

TOFED Başkanı Birol Özcan, yolculara yolluk hazırlamasını önerdi. İkramların daha önce de kaldırmak istediklerini belirten Özcan, yolcu ihtiyaçları için otobüslerin 200 kilometrede bir mola vereceğini kaydetti. TOFED Başkanı “Yoluna göre 2, 3 şoför olacak. Hepsi bu.” dedi.