Kategoriler
Emlak Haberleri

Nisan 2020 kira artış oranlarının açıklanma tarihi

Türkiye İstatistik Kurumu bilinen diğer adıyla TÜİK, Mart 2020 enflasyon değerlerini açıklamasına günler kalmışken; Nisan 2020 tarihi için kira artış oranı şimdiden kiracıların ortak derdi oldu. Yazımızın devamında enflasyon rakamlarının ve kira artış oranlarının ne olacağına ışık tutacağız.

Türkiye’de korona virüsünde son durum

21 Mart 2020 covid-19 hasta vaka sayısının 947 rakamlarına ulaşması vatandaşları tedirgin etti. Salgın hastalığın getirmiş olduğu tedbirler arasında AVM, iş yerleri, kuaför ve berberlerin kapatılması sonucunda vatandaşlar sıkıntı yaşamaya başladı. Ekonomik krizi küresel anlamda büyütmeye devam eden salgın hastalık, bu süreçte Türkiye’de toplam 9 kişinin ölümüne neden oldu. Son bir çare olarak yasakların yayımlandığı ülkemizde 65 yaş ve üstü ile kronik rahatsızlığı bulunan vatandaşların sokağa çıkması 21 Mart tarihinden itibaren yasaklandı.

İstihdamının devamını sağlamak için uğraşan Türkiye, piyasalarda durgunluk yaşıyor. Konut projelerinin ve ev sahibi olmak isteyen vatandaşların da desteklendiği ekonomik destek paketi geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından duyuruldu. ‘Ekonomik Kalkınma Paketi’ adı altında çıkarılan ekonomik destek paketinde, emlak sektöründeki durgunluğun önüne geçmek amacıyla kredi yüzdeleri de arttırılmıştı.

Ancak ekonomik sıkıntıya düşen işverenler dükkân kiralarını, çalışanlar ise ev kiralarını ödemekte güçlük çekiyor. Bu süreçte mağdurlar gözlerini kira zam oranındaki artışa çevirdi.

TÜİK enflasyon oranlarını açıklamasına günler kaldı

Türkiye İstatistik Kurumu enflasyon değerlerini açıklama tarihini 3 Nisan 2020 Pazartesi olarak seçti. Vatandaş yine aynı günde kira zam oranında yapılacak değişiklikleri beklemekte. 12 aylık tüketici fiyatları endeksinin baz alınarak hesaplandığı kira artış oranını 3 Nisan 2020 Pazartesi itibariyle öğrenebilirsiniz.

Kiracılar kadar ev sahiplerinin de büyük bir bekleyiş içine girdiği nisan kira zam oranları, mart ayında yüzde 13,94 olarak açıklanmıştı. Bu ay itibariyle biten kira sözleşmesi, kiracının Nisan ayı içerisine ait ödemesini yeni oranla belirlenmiş şekilde yapmak zorunda. Ev sahibinin tanıyacağı esneklik sonucunda bu oranlarda küçük miktarda değişim meydana gelebilir.

Ev sahibi belli bir oranın üzerinde zam yapamaz

Ekonomik sıkıntının getirdiği kısıtlamalar kiranın belli bir yüzdeden yukarı çıkmasını engelliyor. Mart 2020’de kira artış oranı yüzde 13,94 olarak belirlenmiş ve bu rakamın üstüne çıkmak yasaklanmıştı.