Kategoriler
Ekonomi Gündem

Normalleşme süreci sektörlere nefes aldıracak

Normalleşme süreci başlar başlamaz sektörler çalışmalarına ağırlık verdi. 1 Haziran Pazartesi tarihinden itibaren açılması beklenen sektörlerin çalışanları yoğun bir çaba içerisinde. Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen kurallara ilişkin yeni yaşam standartları hayata adapte edilecek.

Normalleşme süreci gün itibariyle başladı

1 Haziran Pazartesi günü normalleşme sürecinin başlayacağına ilişkin haberler büyük bir kesimi mutlu etti. Özellikle sosyal izolasyon süreci karşısında iş kaybı yaşayan işveren ve işçiler, mesai sürecini başlatmış bulunuyor. AVM, spor merkezleri, lokanta ve restoranlar dahilinde birçok sektörün ekonomik boyutlu yaşadığı zararın kalkması adına Türkiye geneli yeni düzene uyum sağlayacak. İTO Başkanı Şekib Avdagiç ise duruma ilişkin, “COVID-19’u kendimizi izole ederek değil, virüsü izole ederek yeneceğiz” yorumunda bulundu.

Ekonomi ve finansal bazda yaşanan yıkıcı etkilerin ortadan kalkması adına dünya genelinde birçok tedbir ile normalleşme süreci başlatıldı. Küçük adımlar şeklinde başlanacak olan bu sürece 1 Haziran (bugün) itibariyle Türkiye’de uyum sağlayacak. Bazı kesimlerin özellikle karşı çıktığı ve sürü bağışıklığı sisteminden korktuğu gözden kaçmazken, diğer taraftaki kitle maddi sıkıntılar içinde yüzmek istemiyor.

Avrupa ülkelerinin üzerinde karamsarlık hakim

Dünya genelinde büyük ekonomik baskılara neden olan pandemi süreci, ABD’de ilk iki ayda 36 milyon kişiyi işsiz bıraktı. Irkçılık sorunları ile yüzleşen ABD Başkanı Donald Trump, yaşanan iç karışıkların ardından orduyu sokağa döktü. Yıkım süreci olarak değerlendirilen iç karmaşaya ilişkin aynı zamanda büyük hacker grubu Anonymous’un protestolara katılım sağladığı görülüyor.

Önceki günlerde İtalya’nın normalleşme süreci başlattığı ülke genelinde ortaya çıkan görüntülerde sosyal mesafe kurallarının çiğnendiği dikkatlerden kaçmadı. Ayrıca İngiltere büyük kayıpların ardından, huzurevlerinde yaşanan ölümlere ilişkin büyük skandallarla dünya medyasında yer edinmiştir. Süreç karşısında Britanyalı turistlerin henüz seyahatine izin verilmeyeceği açıklanırken, önümüzdeki sürece dair yeni planların devreye girmesi bekleniyor.

Türkiye’de yeni yaşam standartları belirlendi

Alınan COVID-19 salgın hastalığına ilişkin tedbirler normal yaşama adapte ediliyor. Geçtiğimiz 11 Mayıs itibariyle açılan AVM, kuaför, berber ve güzellik merkezlerinin yanı sıra; Türkiye 1 Haziran Pazartesi günü normalleşmeye açılacak. Kapalı Çarşı’nın dahi hazırlık sürecini hızlandırdığı bilinirken, dezenfeksiyon işlemleri dört bir yana yayıldı. Sokağa çıkma yasağı sınırlamasında yer edinen esnaflar ise aldıkları izinle birlikte dükkanlarına dönüş yapıyor.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, birçok esnaf ve sanatkarın gün içerisinde faaliyetlerine kaldığı yerden devam edebileceğini duyurdu. Devletin sağlamış olduğu pek çok imkân ve destekler sayesinde esnaf ve sanatkarlar kısa sürede yeniden canlanacak. Ekonomide eskiye dönmeyi beklediklerini belirten Pekcan, sürece dair başlangıcın bugünden itibaren başladığını belirtti.

İş dünyası uyum sürecinde kendine yenilikler kattı

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, 1 Haziran tarihinden itibaren başlayan sürece ilişkin iş dünyasında yaşanan tecrübelerden bahsetti. Özellikle yılın ikinci çeyreğinde hijyen kalkanının bizlerin elinde olduğunu hatırlatan Avdagiç, alanların ‘virüs geçirmez’ olmasını sağlayabileceğimizi söylüyor. Mağazalar ve iş yerlerinin kapılarında görülen ‘açık/kapalı’ yazısına ilişkin, ‘koronavirüse kapalı/ güvenli üretim ve tüketime açık’ görülmesi gerektiğini belirtti. İş dünyasının geride bırakılan 3 aylık sürede yeni tecrübeler edindiğini ifade eden Avdagiç, bunları uygulamanın tam zamanı olduğunun dikkatini çekiyor.

Türk Hava Yolları ilk uçuşunu bugün gerçekleştirecek

İstanbul Havalimanı üzerinden uçuşa hazır bulunan THY uçakları, ilk seferini bugün yapacak olmanın heyecanını yaşıyor. Ankara’ya gerçekleştirilecek olan uçuşun alınan tedbirler kapsamında devam edeceği belirtildi. Mesafe kurallarına ilişkin hatırlatmaların panolar şeklinde hazırlandığı havalimanında, personel dahil yolcuların ateş ölçümleri gerçekleştirilecektir. Termal kameraların alan içerisinde aktif olması beklenirken, kontrol noktalarında sosyal mesafe kuralları ön planda tutulacak. Güvenlik görevlilerinin temas halinde kontrol gerçekleştirmesi yasaklanırken, bu durumun detektör ile yapılacağı biliniyor. Ayrıca check-in sırasında bulunan kişilerin özel bölmeli kontuarlarda işlemleri yapılacak. Yolcular ile yer hizmetlileri görev esnasında herhangi bir temas kurmayacaktır.