Kategoriler
Ekonomi Gündem

OECD, Türkiye’nin büyüme tahminini değiştirdi

Türkiye ekonomisinin 2019 yılı içinde büyüme tahminini yukarı yönlü revize eden OECD, 2020 yılının ekonomik büyüme tahminini aşağıya çekti. 

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) 2019 yılına ilişkin Türkiye’nin ekonomi büyüme tahminini değiştirdi. AA’nın haberine göre OECD, bu yılın için yüzde 0.3 oranında olan daralma tahminini yüzde 0.3 oranında büyüme olarak revize etti.

OECD’nin yanı sıra değerlendirme kuruluşları olan Fitch ve Moody’s de Türkiye’nin büyüme tahminini revize etmişti.

Fitch Türkiye’deki ekonomik büyüme beklentisini “negatif”ten “durağan” olarak revize etmişti. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch ayın başında Türkiye’nin kredi notunu “BB-” olarak değiştirmişti. Öte yandan diğer bir derecelendirme kuruluşu olan Moody’s de Türkiye’ye yönelik tahminini değiştirmişti. Buna göre Moody’s, Türkiye’ye yönelik büyüme tahminini 2019 yılı için yüzde 0.2 oranına, 2020 ve 2021 yıllarındaki ülkenin ekonomik büyüme beklentilerini ise yüzde 3 oranına çıkarmıştı.

OECD’nin hesapladığı Türkiye’nin ekonomisinin büyüme tahmini 2020 yılında yüzde 1.6 oranından yüzde 3 oranına; 2021 yılındaki büyüme tahminini yüzde 2.3’ten yüzde 3.2 oranına yükseltti ancak OECD, 2020 yılının büyüme tahminini aşağıya çekti. OECD’nin yayımladığı ekonomik projeksiyonlarında 2020 yılına ilişkin büyüme tahminini yüzde 3 oranından yüzde 2.9 oranına düşürdü.

Küresel büyüme, en düşük seviyede

Hükûmetlerin ekonomiyi canlandırma görevini ülkelerin ilgili merkez bankasına devrettiğini belirten OECD, finansal krizden beri küresel ekonomideki büyümenin en düşük hızda olduğunu kaydetti. 

Öte yandan Fitch Ratings’in Avrupa, Orta Doğu ve Afrika Ülke Notları Grubu Direktörü Ed Parker eylül ayında yaptığı değerlendirmede Türkiye ekonomisinin iyiye gittiğini belirtmişti. Ayrıca, Parker “Türkiye’de bazı temeller hâlen son derece güçlü; kamu bilançosu, düşük kamu borcu gibi. Özel bankalar görece iyi durumda. Türkiye geçen yazki finansal krizden toparlanarak ve dengelenerek son derece etkileyici bir şekilde direnç ve esneklik gösterdi.” diye konuşmuştu.