Kategoriler
Ekonomi Gündem

Öğrenciler ev tutarken nelere dikkat ediyor?

Ülkemizdeki birçok genç eğitim ve öğretim hayatını yaşadığı şehrin dışında tamamlıyor. Üniversite adayları, aldığı puanın ve bölümlerinin yanı sıra şehrin ve üniversitenin sağladığı imkânlar doğrultusunda da tercih listesini şekillendiriyor.

Üniversite adaylarının çoğunluğu üniversite tercihlerini ailelerinin yaşadığı şehrin dışında yaparken Eskişehir, Aydın ve Antalya ise öğrencilerini memnun eden şehirler sıralamasında ilk sıralarda bulunuyor.

Öğrenciler tercih listesine şehirleri yazarken o şehirlerin diğer şehirlere yakınlığını, şehrin sosyal imkânlarını dikkate alıyor. Ancak şehirlerin tercih nedenleri bunlarla sınırlı değil. Şehirdeki yaşam kalitesi, ucuzluk, iş imkânları gibi faktörler de üniversite tercihlerini belirleyen temel etkenler arasında bulunuyor.

2019 – 2020 Eğitim ve Öğretim Yılı’nda üniversite kontenjanını dolduracak öğrenciler belli olurken dersler, Eylül ayında başlayacak. Şehir dışında üniversite kazanan öğrencilerden bir kısmı apart, yurt gibi hizmetlerden yararlanacakken diğer bir kısmı da ev tutma telaşına girecek.

Üniversiteden mezun olanlar ise evlerini genelde Haziran ayında boşaltıyor. Yeni gelen öğrencinin ev tutmak için Temmuz ve Ağustos ayları en uygun zaman dilimi oluyor. Ev tutmada geç kalanlar için ucuz ve ideal bir ev bulmak zorlaşıyor.

Peki, öğrenciler hangi kiralık daireleri tercih ediyor? Yurtta kalmayacak ya da yurttan çıkıp ev tutacak olan öğrencilerin dairelerde aradığı kriterler neler? İstanbul’u kazanan öğrenciler hangi ilçelerdeki daireleri tercih ediyor?

Öğrencilerin kiralık daire kriterleri

Tercih sonuçları açıklanmışken diğer şehirlerden üniversite okumaya gelen öğrencilerden yurtta kalmayacak olanların ev bulma telaşı artmış durumda.

RE/MAX Türkiye Bölge Direktörü Murat Goldştayn, üniversite öğrencilerinin kiralık daire seçiminde, o dairenin fiber İnternet ve uydu televizyon altyapısının olup olmadığına ve ulaşım kolaylığına dikkat ediyor. Dairenin bulunduğu binanın yaşı ise bunlardan daha az önem taşıyor.

Dairelerin metrekare cinsindeki genişliği öğrenciler için çoğu öğrenci için önemli değilken dairede kalacak kişi sayısına göre daire tipi önem kazanıyor.

İstanbul’da en çok tercih edilen ilçeler

RE/MAX Türkiye’nin İstanbul genelindeki ofislerinden aktardığı bilgilere göre; Beşiktaş, Kadıköy ve Bakırköy ilçelerindeki ev arayışları diğer ilçelere nazaran daha fazla durumda.

Bakırköy’de 1.200 TL’den, Beşiktaş’ta 2.200 TL’den, Kadıköy’de ise 1.400 TL’den başlayan fiyatlarla kiralık konut bulunabiliyor.