Kategoriler
Gündem

Ölüler bir yıldan fazla süre boyunca hareket ediyor

İnsan kadavraları üzerinde yapılan araştırmada, insan vücudunun öldükten bir yıldan daha fazla süre boyunca hareket ettiği görüldü. Araştırma, Forensic Science International: Synergy dergisinde yayımlandı.

Avustralya Tafonomi Deneysel Araştırma Tesisi’nde (AFTER) yapılan 70 adet kadavra üzerindeki incelemedeki bu sonucun cinayet masası dedektifleri ve pataloglar için önemli bir buluş olduğu belirtiliyor.

Araştırma sonuçlanana kadar cesedin üzerinden uzun zaman geçse bile bedenin ölüm anındaki pozisyonunu koruduğu düşünülüyordu.

“Ceset Çiftliği” olarak da anılan AFTER’da yapılan araştırma kuruyup çürüyen 70 adet ölü beden, kameralarla izlendi. Her yarım saatte bir bedenlerin fotoğrafı çekilirken hızlandırılmış görüntüler kuruyup çürüyen bedenlerin bir yıldan uzun süre uzuvlarının hareket ettiği kanısına varıldı.

Bağ dokusunun büzüşmesinden kaynaklanıyor

Araştırmacı Alyson Wilson, ABC kanalına konuştu. Wilson, yaptığı konuşmada “Kolların önemli ölçüde hareket ettiğini bulduk. Vücuda sarılmış ya da vücudun yanında duran kollar yana düşüyor ya da genişçe açılıyor. Dışarı açılan kol sonra geri gelip yeniden vücuda dokunuyor.” şeklinde konuşurken bu durumun bağ dokusu kururken vücudun küçülüp büzüşmesinden kaynaklanabileceğini ifade etti.

Dr. Mallet: Ağzım açık kaldı

Araştırma sonucu hakkında şaşkınlığını dile getiren Newcastle Üniversitesinde görevli Adli Tıp Antropoloğu Dr. Xanthe Mallett ise “Ölünün ne kadar hareketli olduğunu görmek bence insanları şaşırtacak, ben gördüğümde hayretler içinde kaldım, hele de kolların bu kadar çok oynamasına ağzım açık kaldı!” ifadelerini kullandı.

Adli vakalar için önem taşıyor

Avustralya’da yapılan araştırmanın sonucu cinayet masası dedektifleri ve patologlar için önemli bir buluş olduğu ifade edilirken araştırmanın sonucunu değerlendiren Wilson ve Mallett, araştırma bulgularının polis ve -özellikle- suç mahalli soruşturmacıları için önem taşıdığını dile getirdi.

Araştırma sonucunun ölüm zamanının ve nedeninin doğru belirlenmesi; suç mahallinin doğru yorumlanması ve kimliği bilinmeyen cesetlerle ilintilendirilen kayıp insan sayısının azalması açısından önemli olduğunun altı çizildi.

Kaynak: Sputnik