Kategoriler
Ekonomi Gündem

ÖTV, Cep telefonların fiyatını yarıya katladı!

Uzman Mali Müşavir Evren Özmen, yıl içinde yürürlüğe giren vergi uygulamalarını derledi. Bazılarını sizlerle paylaştık. 

Bu yılın ilk ayında Facebook, Instagram, Google gibi reklam verenlere yüzde 15 oranında daha fazla vergi getirildi. Poşetlere vergi uygulaması da yıla damgasını vurdu. Şubat ayından itibaren vergiye tabi tutulan poşetlerdeki beyanlar e-Devlet Kapısı veya interaktif vergi dairesinin İnternet adresinden yapılmaya başlandı.

1989-2008 yılları arasında uygulanan ihracat bedellerinin döviz alım belgesine bağlanma zorunluluğu 10 yıl sonra tekrar yürürlüğe girdi. Mart ayında bu uygulama tekrar altı ay uzatıldı. Eylül ayında bir sefer daha uzatılan ihracat bedellerinin yurda getirilme zorunluluğu için son tarih, 2020 yılının Mart ayı olarak belirlendi.

2019 yılının nisan ayından itibaren Katma Değer Vergisi kanunundaki değişiklik ile artık geçmiş yıla ait faturaların da katma değer vergisi kullanılabilmesinin önü açıldı. Uygulamadan önce aralık ayı gider belgelerinde yer alan katma değer vergisi tutarı bir sonraki sene ocak ayında ödenecek vergiden düşürülemiyordu. Değişiklikten sonra yıl atlasa bile bir önceki seneye ait giderlerin KDV tutarlarında indirime gidilmesine imkân tanındı.

Dövize vergi getirildi

Banka ve döviz satış bürolarından döviz alırken, binde bir oranda BSMV ücreti getirildi. Mayıs ayında uygulamaya konulan uygulamadaki vergi oranı, önümüzdeki yıl binde iki olacak.

Bu yılın mayıs ayına kadar iki yılda bir olan yurt dışından cep telefonu getirme hakkı, üç yılda bire indirildi. 22 avro ve altındaki değere sahip ürünlere tanınan vergi muafiyeti kaldırıldı. Değeri 5 avro olan bir ürünün son kullanıcıya maliyeti yaklaşık 9-10 avro oldu.

Spekülatif talep olmaması için 100 bin dolar üzerindeki döviz alımları için bir gün valör süresi getirildi. 

Cep telefonu fiyatını yarıya katlayan ÖTV

Yüzde 25 ÖTV alınan cep telefonlarından bu yılın mayıs ayından itibaren bazıları için yüzde 40, bazıları için yüzde 50 ÖTV alınmaya başlandı. Vergi uygulamalarında turizmciler unutulmadı. 15 Temmuz’da Türkiye’nin turizm hedeflerine ulaşmasını hedefleyen Türkiye Turizmi Geliştirme Ajansı kurulurken turizmcilerden Turizm payı alınmaya başlandı.