Kategoriler
Gündem

Özel tüketim vergisi düzenlemesi Resmi Gazete’de yayımlandı

Özel tüketim vergisi düzenlemesi ile ilgili detaylar belli olmuştur. Kısaca ÖTV olarak bilinen özel tüketim vergisi ile ilgili yeni bir yapılanmaya gidilmiştir. Bu yeni yapılanma ise Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. Yapılan yeni düzenleme ile Cumhurbaşkanı, alt ve üst sınırı belirleyebilecektir. Motorlu araç için alınan ÖTV matrahlarının alt ve üst sınırını Cumhurbaşkanı 3 katına kadar artırabilecektir. Ayrıca üç katına çıkarabileceği gibi sıfıra da indirebilecektir.

Yetki Cumhurbaşkanı’na devredildi

İlgili düzenleme Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yapılmıştır. yapılan düzenlemeden sonra Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) uygulamalarında değişiklik yapılmasına ilişkin tebliği, Resmi Gazete’de yayınlanmıştır. Tebliğ 26 Temmuz 2022 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanmıştır.

Yapılan yeni düzenlemeye göre daha önce Bakanlar Kurulu’nda olan ÖTV oranını 1 katına kadar arttırma veya sıfıra kadar indirme yetkisi alınmıştır. Bu yetki Cumhurbaşkanı makamına verilmiştir. Ayrıca ÖTV oranları ve matrahlarının alt ve üst sınırını 3 katına kadar artırma veya sıfıra indirme şeklinde değiştirilmiştir.

Ayrıca farklı yetkilerde verildi

Düzenleme ile Cumhurbaşkanı ayrıca belirlenen ÖTV ve matrah sınırları içinde kalma koşulu ile 87.03 Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu (GTİP) numarasında yer alan motorlu araçlar için farklı matrah grupları oluşturabilecektir. Malların matrah grupları, motor gücü, cinsi, sınıfı, üst yapı gövde tanımı, emisyon türü ve değeri, istiap haddi ile yolcu ve yük taşıma kapasitesi itibarıyla farklı oranlar belirlemeye de yetkili olacaktır.

Diğer gündem haberleri için tıklayınız..